Barcelona

ERC condiciona la continuïtat del tripartit a la immersió lingüística, el finançament i la sentència del TC

Tres "línies vermelles" són les que Joan Puigcercós, nou president d'Esquerra, presentarà al president de la Generalitat, José Montilla, en la reunió que mantindran després del congrés intern del partit republicà. Es tracta de la immersió lingüística a les escoles catalanes, el sistema de finançament i la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut. Aquestes tres exigències són les que han de permetre la continuïtat del tripartit, segons ha explicat Joan Ridao en la roda de premsa posterior a la primera reunió de la nova executiva d'ERC, sorgida del congrés d'aquest dissabte passat. El portaveu del PSC, Miquel Iceta, ha recordat, però, que una consulta en cas que el Constitucional retalli l'Estatut "quedaria fora" del pacte d'entesa.

Actualitzat

El nou president d'ERC, Joan Puigcercós, plantejarà al president José Montilla, en la seva primera entrevista com a líder del partit, la necessitat de fer balanç de l'obra de govern realitzada fins ara. L'objectiu de Puigcercós de reclamar que es compleixi íntegrament el pacte d'entesa ha estat debatut en la primera reunió de l'executiva sortida del congrés de dissabte.

Joan Ridao, secretari general del partit, ha comparegut davant la premsa després de la reunió per avançar quines seran les prioritats. El republicà les ha anomenat "línies vermelles" i ha assegurat que han estat marcades "amb un retolador molt gruixut".

Es tracta de tres exigències: la "preservació i blindatge" del català com a llengua vehicular a les escoles, la defensa d'un bon sistema de finançament, i la necessitat de preveure una resposta contundent a un eventual escenari de retallada de l'Estatut en funció de quina sigui la sentència del Tribunal Constitucional.

En aquest últim punt, Ridao ha esmentat el text aprovat a la ponència del partit que obliga la direcció a reclamar la convocatòria d'un consulta popular coincidint amb les pròximes eleccions catalanes i ha afirmat, en aquest sentit, que si es donés el cas es buscaria un acord amb tots els partits, dins i fora del govern.

El secretari general d'ERC ha remarcat que aquestes tres "línies vermelles" impliquen un nivell de "més exigència" i també "un perfil més nítid" d'Esquerra dins del govern. Han estat definides, a més, segons ha afirmat el secretari general republicà, com una conseqüència directa del "mandat" rebut del congrés del partit, celebrat dissabte passat.

Ridao també ha informat els mitjans que l'actual president del partit, Joan Puigcercós, es reunirà aquest dimarts amb l'expresident Josep-Lluís Carod-Rovira per coordinar la seva feina a partir d'ara i l'estratègia del partit dins del govern.

El PSC, recorda

El portaveu del PSC, Miquel Iceta, ha manifestat aquest dilluns que el partit acollirà "amb molta atenció i voluntat d'acord els plantejaments que la nova direcció d'ERC vulgui fer". Però ha recordat als republicans que celebrar una consulta popular si el Tribunal Constitucional retalla l'Estatut "quedaria fora" del pacte d'entesa. Iceta ha comentat que "ens preocuparia si hi hagués una sentència negativa del TC", però "esperem que no".

Iceta també ha explicat que el desig de José Montilla és donar "un renovat impuls" a l'acció de l'executiu català després de la reunió amb Joan Puigcercós.

Puigcercós encara aspira als consens

En una entrevista aquest dilluns a "La nit al dia", el president d'ERC s'ha mostrat convençut que podrà aconseguir en el futur el consens que no ha obtingut al congrés de la formació. Puigcercós creu que cal "generar confiança" i, a partir d'aquí, "anar sumant de mica a mica". "Jo crec que cal sumar els millors, i no hi renuncio, crec que ho podem aconseguir", ha dit.

També ha defensat el "gran esforç" d'Ernest Benach, rival seu en la lluita per la presidència d'ERC, per sumar esforços, i ha atribuït el trencament de l'acord amb ERCFutur al fet que "no tothom devia pensar igual" que Benach. Al matí, en una altra entrevista a TV3, Benach ha admès que el congrés republicà s'ha tancat en fals.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut