Barcelona / Madrid

Castells obre la porta a la possibilitat que l'acord per al nou finançament s'adopti més enllà del 9 d'agost

Els governs català i espanyol asseguren que l'acord pel nou model de finançament no estarà a punt el 9 d'agost, que és la data límit que marca l'Estatut. El primer d'afirmar-ho va ser el ministre d'Economia i després el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, en una conversa amb periodistes hi va insistir. Això sí, tant la Generalitat com La Moncloa garanteixen que estarà enllestit a temps per aplicar-lo a partir del 2009.

Actualitzat
La comissió mixta Estat-Generalitat es reuneix dimecres per començar a negociar el nou model de finançament català. És en aquesta taula on es dirimirà, finalment, la revisió de l'actual model per a Catalunya.

Poc més de dos mesos per tancar un acord, si es fa cas del que estipula, per llei, l'Estatut. Solbes ja va insinuar dilluns que el 9 d'agost no hauria de ser una "data sagrada". Ahir José Luis Rodríguez Zapatero s'hi afegia en una conversa amb periodistes. Segons el president espanyol, l'acord arribarà al setembre o a l'octubre, i hi haurà poc marge per a la negociació, perquè el 90% del finançament serà per a educació, sanitat i serveis socials.

El conseller Antoni Castells, en declaracions a TV3, remarcava que l'Estatut és molt clar pel que fa a terminis, tot i que deixava la porta oberta a anar més enllà del 9 d'agost perquè el més important és començar-lo a aplicar l'any que ve.

Castells ha tornat a reclamar de l'Estat més inversió i ha denunciat un desequilibri entre els recursos de l'Estat i els de les comunitats autònomes, esforç inversor que Solbes ja ha descartat. La promesa de 400 euros, ha dit, sumada a la crisis, ha esgotat una part del superàvit.

Per rebaixar expectatives, Solbes avisa que, en la partida financera, cap jugador no s'endurà el cent per cent. Tothom, afegeix, hi haurà de deixar una part de les demandes.
Anar al contingut