Madrid

Zapatero assegura que hi haurà un nou finançament el 2009

José Luis Rodríguez Zapatero ha assegurat aquest dijous, en un dinar informal amb periodistes a Madrid, que el nou sistema de finançament es posarà en marxa el 2009, tot i que ha donat per fet que l'acord amb la Generalitat podria arribar després del 9 d'agost, com marca l'Estatut. El president espanyol s'ha referit a la possibilitat que l'acord amb el govern català sigui el setembre o l'octubre d'enguany. Zapatero s'ha pronunciat en aquesta direcció l'endemà del sopar a La Moncloa amb els presidents autonòmics socialistes per parlar del finançament. José Montilla va sortir "moderadament sasisfet" de l'àpat, segons han explicat fonts de la presidència. A més, remarquen que s'han aconseguit avenços en les concepcions sobre la negociació del nou model, tot i deixar clar que el sopar no era el marc on s'havia de fer cap negociació.

Actualitzat

José Montilla ha arribat a Barcelona aquest dijous al matí en AVE des de Madrid, on ahir a la nit va assistir al sopar a La Moncloa amb la resta de presidents autonòmics socialistes, i el president i els vicepresidents espanyols. Un sopar en què el president de la Generalitat va defensar que l'actual sistema de finançament és "anòmal" i que amb el nou model no pot continuar passant que els catalans "aportin més i rebin menys".

Segons fonts de la Presidència, la resta d'assistents a la trobada "van entendre" aquest argument, així com la reclamació de la Generalitat que el finançament català es negociï de forma bilateral amb l'Estat. El sopar es va desenvolupar en un to "positiu" i, en aquesta ocasió, no hi va haver xocs ni atacs directes contra les posicions catalanes. També van comprendre, segons les mateixes fonts, que ha de respectar-se la data del 9 d'agost que estableix el mateix Estatut com a límit per pactar el nou finançament. De fet, a la resta de dirigents socialistes també els interessa concretar "com més aviat millor" el nou model per saber sobre quina base han d'elaborar els pressupostos per l'any que ve.

Es mantenen, això sí, les discrepàncies de fons entre Montilla i altres barons socialistes, per exemple al voltant de la reclamació catalana de revisar els mecanismes d'anivellament i solidaritat per evitar que es continuï penalitzant les comunitats autònomes que, com Catalunya, realitzen una contribució fiscal més alta.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut