Madrid

Solbes adverteix que la deducció de 400 euros exhaureix el marge de maniobra del govern

El vicepresident segon del govern central i ministre d'Economia i Hisenda, Pedro Solbes, ha advertit que la deducció de 400 euros a l'IRPF per a assalariats i pensionistes exhaureix "gairebé" el marge de maniobra del govern per prendre mesures discrecionals de cara a la desacceleració de l'economia. Durant la seva intervenció en el Fòrum Nova Economia, Solbes ha explicat que la funció de l'executiu davant de l'ajustament econòmic se centrarà a "deixar actuar els estabilitzadors automàtics sense prendre mesures restrictives" i a realitzar un control "adequat" de les polítiques de despesa.

Actualitzat

Solbes ha advertit, d'altra banda, que cal manejar amb "amb moltíssima cura" el superàvit dels comptes públics aconseguit durant els últims quatre anys, perquè passar d'un saldo positiu al dèficit "es relativament fàcil". En qualsevol cas, espera que la deducció fiscal de 400 euros -que encara no ha entrat en vigor- "tingui algun impacte expansiu en l'economia".

El ministre d'Economia ha reconegut que les dades de la comptabilitat espanyola publicades per l'INE ahir mostren que l'economia espanyola ha sofert "indubtablement un afebliment notable respecte al trimestre anterior" i ha reconegut que hi ha menys dinamisme de l'ocupació. Segons l'INE, en el primer trimestre del 2008 l'economia va registrar un creixement interanual del 2,7% i del 0,3% en termes intertrimestrals.

Segons Solbes, l'economia espanyola està situada en "l'entorn més complicat dels últims quinze anys", però s'ha mostrat optimista assegurant que la recuperació econòmica està "notablement a prop". Pel ministre d'Economia, no hi haurà recessió el 2009 perquè no es veu "ni tan sols un trimestre" amb decreixement i ha pronosticat una "remuntada molt clara" el 2010, fins a situar-se en anys posteriors en un creixement "proper al 4%".

El vicepresident segon del govern central ha anunciat també que reestructurarà els organismes de supervisió dels mercats financers. La Comissió del Mercat de Valors passarà a anomenar-se Comissió Nacional dels Serveis Financers, i el Banc d'Espanya reforçarà el control de la solvència de totes les entitats.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut