Madrid

Zapatero convoca tots els presidents autonòmics socialistes per llimar diferències davant la negociació del nou finançament

La negociació pel nou sistema de finançament ha començat, finalment, a caminar. El govern espanyol ha confirmat que aquest dimarts dia 20 es reunirà el Consell de Política Fiscal i Financera, on seuen totes les comunitats autònomes, per començar a perfilar les característiques del nou model. L'endemà serà Zapatero -com ja va fer diumenge passat a Bilbao- qui intentarà buscar una posició comuna entre tots els presidents autonòmics socialistes. Es volen enterrar les diferències de criteri que s'han evidenciat en els últims dies entre comunitats governades per socialistes, com ara Catalunya i Extremadura. Una setmana després es reunirà a Barcelona la Comissió Mixta d'Afers Econòmics Estat-Generalitat. Aquesta comissió bilateral serà l'encarregada de pactar, entre altres qüestions, quin serà el fons d'anivellament que haurà d'aportar finalment Catalunya.

Actualitzat
Fonts pròximes al govern espanyol han assegurat que José Luis Rodríguez Zapatero soparà dimecres que ve amb els presidents de les comunitats autònomes governades pel PSOE per parlar de la reforma del finançament. Alguns dirigents, com el d'Extremadura, el vicepresident econòmic, Pedro Solbes, i l'expresident espanyol Felipe González han sortit a la palestra per dir que ara no és hora d'estudiar al finançament, amb el pretext de la crisi econòmica.

Aquesta setmana, el president espanyol va afirmar al Senat que el nou finançament s'havia de basar en el principi de la "solidaritat equitativa", que calia cobrir els serveis socials, d'educació i sanitat i evitar que les comunitats que més contribueixen al conjunt del finançament rebin menys que les que hi aporten menys. Zapatero també va dir que s'havia de decidir el finançament "entre tots".

Dies enrere, el mateix president espanyol va instar els barons socialistes a iniciar ja la negociació del finançament. Va ser també després que el president de la Generalitat, José Montilla, assegurés que Catalunya té dèficit perquè l'Estat té superàvit.

I en aquest debat, el president de CiU, Artur Mas, ha assegurat, en una entrevista a TV3, que "no posaria la mà al foc" perquè el finançament estigui pactat abans del 9 d'agost, tal com mana l'Estatut, i ha considerat que "ja ha passat el moment de la negociació" perquè només cal complir el que diu el text estatutari.
Anar al contingut