Dos nens somalis mengen en un camp de refugiats. (Foto: Reuters)
La fam s'estén al sud de Somàlia. (Foto: Reuters)
Mogadiscio

L'ONU declara l'estat de fam en tres noves zones del sud de Somàlia

La situació de fam s'agreuja a Somàlia. L'ONU ha declarat aquest dimecres l'estat de fam a tres noves zones del sud del país, on centenars de milers de persones no tenen accés als aliments. La declaració arriba després que ara fa dues setmanes les Nacions Unides també van assenyalar l'emergència a dues regions més. Malgrat l'ajuda internacional, l'extrema necessitat s'estén a Somàlia pels conflictes i la sequera.

Actualitzat
La situació de fam que viu Somàlia s'agreuja malgrat les ajudes de la comunitat internacional i els esforços de les ONGs que treballen a la zona.

Les Nacions Unides han declarat aquest dimecres l'estat de fam en tres regions més del país: la capital, Mogadiscio; el corredor d'Afgooye i la regió central de la Shabelle. Aquestes tres zones s'afegeixen a les regions de Bakool i la Baixa Shabelle, on l'ONU ja va declarar l'emergència el 20 de juliol passat.

L'estat de fam es decreta quan la taxa de desnutrició aguda entre els nens supera el 30%, dues de cada 10.000 persones moren diàriament i la gent no té accés als aliments ni tampoc a altres béns bàsics.

Aquesta nova declaració arriba malgrat els esforços de la comunitat internacional, que va aconseguir obrir un pont aeri per fer arribar l'ajuda humanitària per atendre els 3,7 milions de persones en situació d'extrema necessitat. L'ONU considera encara inadequada la resposta de la comunitat internacional per ajudar un país en què la sequera i els conflictes polítics que fa 20 anys que duren causen estralls al país.

Les Nacions Unides també reconeixen dificultats per repartir l'ajuda sobretot per les accions de la guerrilla Al-Shabaab, que mana al sud de Somàlia i complica el treball de les organitzacions humanitàries.
Anar al contingut