Oslo

El tirador confés va penjar un vídeo a YouTube abans de la matança

Anders Behring Breivik, l'autor confés del doble atemptat a Noruega, va penjar un vídeo a YouTube poc abans de l'atac. En les imatges es compara amb els cavallers templers i anima els seus seguidors a una guerra contra l'islam i el marxisme. Breivik deixa clar que vol ser recordat com un monstre i avisa: "La Segona Guerra Mundial serà un pícnic comparat amb la carnisseria que s'acosta." En una fotografia del vídeo, se'l pot veure en posició de tir amb un fusell d'assalt i amb un pedaç al braç on posa "caçador de marxistes".

Actualitzat
El vídeo ha estat eliminat de la pàgina de YouTube, però diversos usuaris l'han captat i reproduït:



Breivik ha deixat pistes a internet de tota la seva ideologia. Gràcies al seu perfil a Facebook -que ha estat eliminat- i a Twitter, la policia l'ha identificat com un fanàtic d'extrema dreta i islamòfob.

A més, a la xarxa es poden trobar textos del tirador en l'original en noruec i traduïts a l'anglès.

Emmirallant-se en Unabomber

A internet també es pot trobar un manifest de 1.500 pàgines en què Breivik explica la seva ideologia. En el text detalla minuciosament els preparatius dels seus atacs. En una de les pàgines evoca l'ús del terrorisme com l'únic mitjà per despertar les masses. Acaba firmant com un cavaller templer. Data: 22 de juliol a les 12.51. Dues hores més tard feia explotar el cotxe bomba al centre d'Oslo.

Mitjans noruecs asseguren que part d'aquest text estaria copiat del famós "Manifest Unabomber", escrit per Theodore John Kaczynski i que es pot trobar per internet en la versió castellana. Kaczynski era un professor universitari nord-americà crític amb la societat i de tendències anarquistes que va portar de corcoll l'FBI entre 1978 i 1995. Kaczynski, conegut com a "Unabomber" per la contracció entre les paraules "Universitat", "Airline" i "Bomber", va enviar 16 bombes a diversos objectius com universitats i aerolínies. Va matar tres persones i en va ferir 23 més. Unabomber està condemnat a cadena perpètua.

Breivik va agafar part del manifest per al seu text, però no el cita directament, com sí que fa en altres documents que va publicar a la xarxa.

Va actuar sol i ho tenia tot planificat

Breivik feia temps que estava planificant els atacs. En la seva declaració davant la policia, l'autor confés ha declarat que va actuar sol. El fanàtic assegura que va cometre "una atrocitat necessària" i no se sent culpable. La policia noruega treballa per verificar la seva versió.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut