Oslo

L'únic detingut pel doble atemptat confessa haver comès una "atrocitat necessària"

Una atrocitat necessària. Així ha definit el seu propi acte macabre l'únic detingut en relació amb el doble atemptat, a Oslo i Utoya. És l'única resposta que han rebut els noruecs des que la tarda de divendres comencessin a fer-se preguntes. Anders Behring Breivik assegura que ha actuat sol, però la policia posa en dubte aquest extrem. Les autoritats -i ell mateix a internet- el descriuen com una persona d'extrema dreta, fonamentalista cristià i que odia els musulmans.

Actualitzat
Anders Behring Breivik, noruec, de 32 anys, és l'únic detingut fins ara en relació amb el doble atemptat. Res s'ha filtrat encara sobre les circumstàncies de la detenció, però en els interrogatoris Breivik ha confessat ser l'autor d'uns fets que ha qualificat d'atrocitat però necessària, segons el seu advocat.

Al país, tots es pregunten, incrèduls, com un sol home hauria pogut planificar i dur a terme una matança com aquesta. Breivik ha explicat que va actuar sol. Ha explicat als investigadors que hi havia dedicat dos anys de la seva vida. 

La policia vol verificar la declaració de Breivik, especialment la part en què afirma que va actuar sol. Es fa difícil pensar que un sol home pogués dur a terme l'operatiu i, a més, hi ha declaracions dels testimonis de l'illa que no concorden. Alguns dels afectats asseguren que van sentir més d'un tret a la vegada.

Ultradretà i islamòfob

La policia va escorcollar divendres a la nit el domicili de Breivik a Oslo, on vivia amb la seva mare. És allà on van trobar el seu historial d'internet amb missatges de caràcter ultradretà i islamòfob.

La premsa noruega afirma que podria fer anys que estigués treballant en un manifest polític de 1.500 pàgines en què argumenta els motius que l'han portat a cometre l'atemptat. A internet es pot trobar part d'aquest pensament.

Un vídeo penjat a Youtube per Breivik mostra les seves idees. En una fotografia del vídeo, se'l pot veure en posició de tir amb un fusell d'assalt i un pedaç al braç on posa "caçador de marxistes". En el vídeo, que ja ha estat eliminat de la pàgina de Youtube, es compara amb els cavallers templers i anima els seus seguidors a una guerra contra l'islam i el marxisme.

Noruega, consternada

Mentrestant Noruega intenta pair una tragèdia nacional que ha estat considerada "el pitjor crim des de la Segona Guerra Mundial" per part del primer ministre noruec, Jens Stoltenberg. El país ha quedat commogut després de la mort d'una norantena de persones, la majoria adolescents, en un furibund doble atemptat que ha convulsat el món.

Els ferits, mentrestant, intenten superar el xoc emocional, encara que en alguns casos tot són preguntes de difícil resposta.

Igual que el primer ministre, la família reial noruega s'ha acostat fins al centre sanitari on són tractats els ferits.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut