Oslo

El detingut pel doble atemptat a Noruega assegura que va actuar sol

Anders Behring Breivik, el fanàtic ultradretà autor del doble atemptat a Noruega, diu que va actuar sol. El detingut ha confessat els fets a la policia noruega, que ha explicat que l'home no mostra cap tipus de remordiment. Segons l'advocat de Breivik, l'autor confés ha declarat que va cometre "una atrocitat necessària". Les autoritats del país treballen per esbrinar si és cert que Breivik no tenia cap còmplice. Les declaracions d'alguns testimonis fan pensar que hi podia haver una altra persona a l'illa durant el tiroteig. De moment la policia no descarta aquesta hipòtesi. Aquest dilluns, Breivik declara davant del jutge.

Actualitzat
Primer l'explosió a Oslo i dues hores més tard el tiroteig a l'illa d'Utoya. Anders Behring Breivik, fins ara l'únic detingut en relació amb el doble atemptat de divendres, diu que va actuar sol.

El fanàtic de l'extrema dreta ha reconegut els atacs amb bomba i arma de foc a Noruega que han matat 93 persones. Segons explica el cap de la policia noruega, Sveinung Sponheim, Breivik ha admès els fets, però no ha reconegut la seva culpabilitat criminal. A més, no mostra cap mena de remordiment. El seu advocat ha explicat que en la seva declaració Breivik va dir a la policia: "He comès una atrocitat, però era necessària."

Anders Behring Breivik ha explicat que va actuar sol, però la policia vol verificar la seva declaració. Es fa difícil pensar que un sol home pogués dur a terme tot l'operatiu i, a més, hi ha declaracions dels testimonis de l'illa que no concorden. Alguns dels afectats asseguren que van sentir més d'un tret a la vegada.

Dos anys de preparació

Breivik feia temps que estava planificant els atacs. El detingut ha declarat a la policia que feia dos anys que es preparava. A internet s'ha trobat un manifest polític de 1.500 pàgines en què argumenta els motius que l'han portat a cometre l'atemptat i explica meticulosament els preparatius del dia a dia.

El text, en anglès i amb el títol "2083 A European Declaration of Independence",  conté crides a la "guerra de sang" contra immigrants i marxistes. Segons sembla, Breivik el va penjar a internet poques hores abans dels atemptats.

Ultranacionalista i antimulticulturalista

La xarxa ha estat una aliada de la policia per definir el perfil del tirador. Els perfils de Facebook -ja tancat- i de Twitter van posar sobre la pista d'un home de tendències ultradretanes i hostil a l'islam i als pensaments d'esquerres.

A YouTube ha aparegut un vídeo que ell hauria penjat abans de cometre els atacs. En una fotografia del vídeo, se'l pot veure en posició de tir amb un fusell d'assalt i amb un pedaç al braç on posa "caçador de marxistes". En el vídeo, que ja ha estat eliminat de la pàgina de Youtube, es compara amb els cavallers templers i anima els seus seguidors a una guerra contra l'islam i el marxisme. Al final, Breivik avisa que "la Segona Guerra Mundial serà un picnic comparat amb la carnisseria que s'acosta".

A banda del manifest de 1.500 pàgines, Breivik també tenia documents a la xarxa que es poden consultar en el seu original en noruec o traduïts a l'anglès.

Buscant quatre joves

Els efectes de la matança a Utoya encara no es coneixen del tot. La policia busca quatre joves que continuen desapareguts després de la massacre de divendres al campament de l'illa. Fins ara hi ha comptabilitzats 85 morts, xifra que podria augmentar.

Mentrestant, Noruega ret homenatge als 93 morts pels dos atemptats. Diverses misses organitzades per familiars, supervivents i ciutadans anònims recorden les víctimes de la pitjor massacre que viu el país des de la Segona Guerra Mundial. Una de les misses s'ha celebrat a la catedral d'Oslo, amb l'assistència de les màximes autoritats del país.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut