Londres

Murdoch demana perdó però carrega la responsabilitat als directius del tabloide

El magnat de la premsa Rupert Murdoch i el seu fill James Murdoch han demanat perdó al Parlament britànic per les punxades telefòniques de "News of the World". Asseguren que no estaven al corrent d'aquest ni de cap altre delicte. "És el dia en què em sento més humil de tota la meva vida", ha dit el magnat, de 80 anys, en comparèixer amb el seu fill en el Comitè de Mitjans de Comunicació de la Cambra dels Comuns britànica en relació amb l'escàndol de les escoltes telefòniques que ha causat una commoció al Regne Unit. Murdoch ha dit que va decidir tancar el tabloide per sentir-se avergonyit i n'ha fet responsables els seus directius.

Actualitzat
El president i conseller delegat de News Corporation, segon grup de comunicació del món, ha assegurat que ell no era responsable de l'escàndol, que se sent enganyat pels responsables del tabloide i que desconeixia l'abast de les punxades telefòniques practicades pel "News of the World", ja que aquest diari suposava "menys de l'1%" del seu grup. "No és una excusa, sinó una explicació... 53.000 persones treballen per a mi".

Durant la compareixença, a Rupert Murdoch se l'ha vist dubitatiu en alguns moments i que es prenia temps abans de respondre a les preguntes, algunes de les quals semblava tenir dificultats per sentir.

El propietari de diaris com "The Sun" i la cadena nord-americana Fox ha confessat sentir-se "impressionat, horroritzat i avergonyit" quan fa dues setmanes es va assabentar que entre els telèfons intervinguts pels periodistes del "News of the World" hi havia el d'una nena assassinada.

Rupert Murdoch ha dit que ha estat la "vergonya" que va sentir pel que ha passat el que l'ha portat a tancar el tabloide, tot i ser el diari més venut del Regne Unit, amb 2,7 milions d'exemplars.

En la seva declaració, Rupert Murdoch ha dit que va ser convidat pel primer ministre britànic, David Cameron, a prendre el te a la seva residència oficial de Downing Street, després de la victòria electoral del partit conservador, el 2010, però ha comentat que el van obligar a accedir-hi per la porta del darrere. En la campanya electoral, Murdoch va manifestar el seu suport a Cameron després d'haver donat suport durant anys al Laborisme.

Entre altres coses, el magnat de la premsa ha dit no tenir constància que als Estats Units fossin punxats els telèfons de les víctimes dels atemptats de l'11 de setembre del 2001.

Abans de començar la sessió, James Murdoch ha intentat llegir una declaració però no se li ha permès, tot i que se l'ha autoritzat a presentar-la per escrit en acabar la compareixença.

James Murdoch vol girar full

James Murdoch, president de News Corp a Europa i de la plataforma digital de televisió BSkyB, ha assegurat que a finals del 2010 va ser quan van descobrir noves proves sobre les escoltes. El 2008 i el 2009 no tenien constància que hi hagués aquesta extensió de les escoltes, ha dit el fill del magnat, de 38 anys.

"La nostra determinació és arreglar les coses i assegurar-nos que no tornaran a passar i ser l'empresa que sempre hem volgut ser", ha indicat James Murdoch que, en certs moments, ha volgut respondre pel seu pare a les preguntes, cosa que li ha estat denegada per considerar els diputats que Rupert Murdoch és el màxim responsable de l'imperi periodístic.

Intent d'agressió i declaració de la mà dreta de Murdoch

La compareixença de Rupert Murdoch ha tingut uns moments tensos quan un home ha intentat agredir el magnat de la comunicació tirant-li un plat amb escuma d'afeitar. Diverses persones, entre les quals la seva dona, s'han llançat sobre l'agressor, que ha estat expulsat de la sala i detingut.

Aquest incident ha fet que la compareixença de Rebekah Brooks, la fins divendres mà dreta de Murdoch al Regne Unit, es fes sense públic. Brooks, que també ha demanat perdó i s'ha mostrat avergonyida i penedida, ha qualificat les escoltes d'espantoses i horribles.

L'exdirectora dels rotatius "News of the World" i "The Sun" ha admès que va utilitzar detectius privats per aconseguir informació però assegura que aquesta era una pràctica habitual en la premsa britànica dels anys 90.




NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut