Londres

La reina dels tabloides toca fons

Rebekah Brooks, fins divendres la dona més poderosa dels mitjans de comunicació britànics i mà dreta del magnat Rupert Murdoch, s'ha convertit en el focus de totes les mirades arran de l'escàndol de les escoltes telefòniques i suborns del rotatiu "News of the World". Poc amant de la vida pública, famosa per la seva ambició i encant personal, així com pels seus mètodes poc ortodoxos i la proximitat als cercles de poder, l'interès per la seva figura creix i són molts els que es pregunten qui és, com ha arribat on ha arribat i amb la rapidesa amb què ho ha fet en un món típicament reservat als homes i per què el magnat australià l'ha intentat protegir a ultrança.

Actualitzat
Rebekah Mary Wade va néixer el 27 de maig de 1968 en un comtat del nord-oest d'Anglaterra. De la seva vida privada poc se'n sap, més enllà que està casada en segones núpcies des del 2009 amb un escriptor i entrenador de cavalls, Charlie Brooks, de qui ha adoptat el cognom amb el qual se la coneix.

Les incògnites sobre el seu passat afegeixen una aurèola de misteri a una dona que la premsa britànica descriu com a ambiciosa, poderosa i sense escrúpols, capaç de fer el que calgui per aconseguir una exclusiva.

Va començar la seva carrera amb 21 anys com a secretària del "News of the World" i, onze anys després, dirigia el rotatiu. Es convertia, així, en l'editora més jove que havia tingut mai un diari britànic.

Poc després d'estrenar el càrrec, la campanya amb què animava els lectors a identificar pederastes, iniciativa que va néixer després de la mort d'una nena de 8 anys, va fer evident l'estil de Brooks i va aixecar les crítiques de la policia, que va considerar-la altament irresponsable.

Inundar una habitació d'hotel de micròfons per demostrar que Diana de Gal·les i James Hewitt tenien una relació o disfressar-se de dona de la neteja per robar l'exclusiva sobre una biografia del príncep Carles a "The Sunday Times", rotatiu també sota l'òrbita de l'imperi de Murdoch, són altres de les accions que se li atribueixen.

Durant els tres anys que va estar al capdavant del "News of the World" s'haurien dut a terme les escoltes il·legals que ara porten de corcoll l'imperi de Murdoch. Ella sempre ha negat que hi hagi participat, però l'any 2003 ja va haver de respondre davant del Parlament britànic en aquest sentit. Llavors va reconèixer haver pagat diners a policies a canvi d'informació.

Aquell mateix any va deixar el "News of the World" per dirigir un altre diari del grup i el més llegit al Regne Unit, "The Sun". Una altra fita, ja que mai fins aleshores una dona havia ocupat aquest càrrec.

Sis anys més tard, es convertia en la mà dreta de Murdoch al Regne Unit en assumir la direcció de News Internacional, un conglomerat mediàtic amb 3.000 treballadors i que també inclou el diari "The Times" i el 39% de la plataforma de televisió per satèl·lit BSkyB.

Brooks, que es mou millor en el cara a cara que en els grans esdeveniments socials, s'ha mogut sempre a prop del poder. Mantenia bones relacions amb l'exprimer ministre Tony Blair, però encara millors amb l'actual, David Cameron, a qui va invitar a la festa de Nadal de l'any passat i amb qui han muntat junts a cavall en diverses ocasions, segons la premsa britànica. També l'exprimer ministre Gordon Brown era a la seva llista de contactes i va ser un dels convidats al seu casament.

La seva relació amb Rupert Murdoch és gairebé familiar, diuen, fins al punt que Brooks és sovint coneguda com la "cinquena" i més pròxima filla del magnat. L'australià ha protegit la seva mà dreta fins a última hora malgrat l'abast de l'escàndol.

Divendres, però, Brooks va deixar de regnar i va presentar la dimissió. La premsa assegura que ho va fer en saber que aquest diumenge havia estat citada a declarar davant la policia, declaració que ha acabat amb la seva detenció sota sospita de corrupció i conspiració i la seva posterior posada en llibertat sota fiança.

Fa una setmana, Murdoch va tancar el "News of the World" i dimarts ell, el seu fill i Rebekah Brooks havien de declarar davant del Parlament britànic. El representant de l'exdirectora del "News of the World" ha anunciat que, després de la detenció, és possible que no hi comparegui.
Anar al contingut