Londres

El sensacionalista "News of the World" demana perdó per les escoltes il·legals en la seva darrera publicació

"Gràcies i adéu." El setmanari britànic "News of the World", el més difós del país, tanca amb aquest titular 168 anys d'història amb un número especial i un tiratge de cinc milions d'exemplars. En una editorial reconeix "que es va perdre el nord" i demana perdó. El número, la recaptació del qual es destinarà a organitzacions benèfiques, no inclou cap notícia bomba i fa un repàs de les notícies més destacades publicades pel mitjà, fundat el 1843. El setmanari ha estat la primera víctima de l'escàndol de les escoltes telefòniques a famosos o familiars de soldats per aconseguir exclusives.

Actualitzat
Les escoltes telefòniques il·legals a famosos i familiars de soldats han acabat amb el setmanari "News of the World". Aquest diumenge, el diari tanca per defunció, després de 168 anys d'història.

S'esperava una bomba informativa en l'última edició del setmanari sensacionalista, el més comprat del Regne Unit. Ho havia deixat entreveure el subdirector de la secció de política, Jamie Lyons, que ha dit via Twitter que marxarien "amb un 'bang'". No ha estat així.

La publicació ha optat per un clàssic i emotiu "Gràcies i adéu" sobre un fons amb imatges de les portades exclusives que ha publicat. Tot i així, l'última edició de "News of the World" ha despertat una gran curiositat entre els britànics. Durant la nit s'han format cues als quioscos per poder obtenir un exemplar de l'última edició.

Ara, 280 treballadors es queden sense feina i Rupert Murdoch, el magnat i propietari del diari, es desplaçarà fins a Londres per evitar que la crisi de les escoltes esquitxi altres mitjans del seu imperi. Diversos periodistes del diari han estat detinguts i posats en llibertat, posteriorment, per la seva vinculació amb la pràctica de punxar telèfons.

"Vam perdre el nord"

La darrera edició del rotatiu inclou un editorial on reconeix que l'escàndol de les escoltes telefòniques il·legals és cert i en demana perdó als lectors. L'editorial diu: "Simplement, vam perdre el nord. Es van punxar telèfons, i el diari ho lamenta moltíssim." El text conclou que no hi ha justificació per a aquests actes "vergonyosos", però esperen que "quan l'escàndol hagi passat", la història els jutgi per la seva producció de molts anys.

Tocat de mort

L'escàndol per les escoltes il·legals a mòbils de famosos -fins i tot de la família reial britànica- per obtenir exclusives ha enfonsat la reputació del diari. El setmanari britànic més difós del país, i el seu propietari, Rupert Murdoch, no han pogut superar l'escàndol generat, que esquitxa, fins i tot, el primer ministre, David Cameron.

El cas de les escoltes il·legals ha suposat la detenció de tres persones, entre les quals hi ha l'excap de comunicació de David Cameron, Andy Coulson, que, després de nou hores declarant, ha quedat en llibertat. Clouson ha assegurat que té moltes coses per explicar.

En paral·lel, noves revelacions apunten que els directius del grup News Corp haurien esborrat correus electrònics per destruir proves de les suposades punxades de telèfon i altres mètodes que s'usaven per aconseguir exclusives.

Cameron investigarà el cas

Després de la polèmica que han generat les escoltes il·legals, el primer ministre britànic, David Cameron, que va titllar de "vergonyós" el cas, ha anunciat que s'obren dues línies d'investigació. La primera, de caràcter judicial sobre les escoltes telefòniques. La segona, sobre l'ètica periodística al Regne Unit.

Perilla la compra del grup de comunicació

El magnat de la comunicació Rupert Murdoch veu perillar la compra total del grup audiovisual, que ja havia generat polèmica. L'empresari ha decidit tancar el diari perquè, segons diu, ha defraudat els lectors, però mira de salvar la resta del seu grup mediàtic.

El magnat ha sacrificat una de les seves capçaleres insígnia en un intent de reflotar la imatge del seu imperi. A més, vol salvar les negociacions per comprar el 100% de la cadena de televisió B Sky B, una operació que ha quedat aturada per l'escàndol. Aquest diumenge, se l'espera a Londres per gestionar personalment la crisi.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut