La borsa espanyola i els seus marcadors
La borsa espanyola i els seus marcadors
Madrid

Espanya col·loca els 3.000 milions de bons previstos, però a un tipus més alt

El Tresor públic espanyol ha aconseguit col·locar tot el deute que tenia previst, 3.000 milions, en bons a 3 i 5 anys. No obstant, ha hagut de pagar un interès més alt que el de les subhastes anteriors. Espanya ha seguit el camí de Portugal i ha elevat els interessos que s'han de pagar per vendre el seu deute. En els bons a 3 anys s'ha arribat a nivells de l'any 2008, al 4,32%. I pel que fa als bons a 5 anys, han marcat el nivell més alt des de l'any 2002, al 4,89%. Tot plegat, l'endemà que Portugal acudís als mercats i només aconseguís col·locar 848 milions, en lloc dels 1.000 que s'havia marcat com a objectiu.

Actualitzat
Espanya ha col·locat un total de 2.996,5 milions d'euros en bons, a efectes pràctics tot el que tenia previst, però ho ha hagut de fer elevant els interessos que s'han de pagar respecte a subhastes anteriors. La col·locació de noves emissions de deute espanyol suposava tota una prova de foc, després que ahir Portugal no aconseguís arribar a la xifra que s'havia proposat tot i elevar els tipus. 

El Tresor públic d'Espanya ha fet la subhasta el mateix dia de la reunió del consell de govern del Banc Central Europeu, que podria decidir una pujada d'un quart de punt, fins a l'1,5%. Espanya ha col·locat 1.500 milions d'euros en bons a 3 anys a un tipus del 4,320%, per sobre del 4,051% de la subhasta anterior. D'altra banda, en l'emissió de bons a 5 anys, s'ha adjudicat 1.496,65 milions d'euros, també a tipus de l'última subhasta, 4,89%. La bona nota, però, és que en tots dos casos la demanda dels inversors ha estat molt superior a l'oferta, a diferència del que va passar amb l'emissió de Portugal.

En aquest cas, el rècord del deute portuguès va estar motivat, bàsicament, per l'agència de qualificació de riscos Moody's, que va rebaixar el ràting del deute públic portuguès a la categoria de bo escombraria. Amb aquesta qualificació, l'interès que Portugal ha de pagar ara als inversors pels bons a deu anys, ja supera el 13%.
Anar al contingut