Luxemburg

L'Eurogrup nega per ara el segon rescat a Grècia i ajorna la decisió fins al juliol

Els ministres de Finances de la zona euro faran una reunió extraordinària el 3 de juliol per analitzar si Grècia ha complert les condicions que se li exigeixen per desbloquejar un nou tram del seu rescat equivalent a 12.000 milions d'euros. Representants de la Comissió Europea, del Banc Central Europeu (BCE) i del Fons Monetari Internacional (FMI) viatjaran aquesta setmana a Grècia per analitzar "in situ" si Atenes compleix el que es va acordar i per conèixer la proposta que el govern enviarà al Parlament sobre les retallades socials. Aquests nous moviments i reunions han estat l'única entesa entre els representants de la zona euro després d'una reunió de set hores i de nombroses discrepàncies sobre com actuar en la delicada situació grega.

Actualitzat
Els ministres de Finances de la zona euro desconfien de la determinació d'Atenes per aplicar els ajustos i les reformes previstes. És per això que no han desbloquejat l'entrega de 12.000 milions d'euros del segon pla de rescat, que el país necessita amb urgència per evitar la fallida.

Abans, volen assegurar-se que Grècia complirà les mesures d'austeritat i, per això, ajornen qualsevol decisió sobre el pla de rescat fins al 3 de juliol, com a mínim. Aquesta és la data escollida per a una nova reunió extraordinària entre els ministres de Finances europeus. També deixen la decisió sotmesa a la condició que el Parlament grec aprovi un pla de reformes econòmiques i de privatitzacions. Per això, una delegació de representants de la Comissió Europea, al Banc Central Europeu i del Fons Monetari Internacional viatjaran al llarg d'aquesta setmana a Grècia per analitzar les reformes que el govern grec portarà al Parlament i si Atenes està complint el que es va acordar.

En el comunicat, els ministres de l'Eurogrup també recullen la intenció de treballar perquè al segon pla de rescat que necessita Grècia hi participin voluntàriament els inversors privats, tal com van acordar divendres França i Alemanya.

Tant el president de l'Eurogrup, Jean-Claude Juncker, com la vicepresidenta econòmica espanyola, Elena Salgado, descartaven, en sortir de la reunió, que el fet que no s'hagi donat llum verda immediata al pagament del rescat grec pugui provocar una nova onada d'inestabilitat financera a la zona euro.

Aquest segon pla per a Grècia s'ha de sumar al programa d'ajudes de l'any passat, de 110.000 milions d'euros durant tres anys, i que ha resultat ser insuficient per l'elevat deute grec i les conseqüències que l'ajust ha creat en l'economia del país hel·lènic.

Papandreu crida a la unitat

Unes hores abans de la reunió a Luxemburg dels ministres europeus, el primer ministre grec, Iorgos Papandreu, ha comparegut al Parlament per fer una crida a la unitat del país davant les impopulars mesures d'austeritat que caldrà aplicar a partir d'ara. Papandreu ha advertit que caldrà aprovar les retallades dràstiques exigides per Brussel·les perquè la situació és crítica.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut