Berlín

Merkel i Sarkozy defensen una solució ràpida per a la crisi grega amb participació voluntària dels bancs privats

Angela Merkel i Nicolas Sarkozy acorden que el segon rescat a Grècia s'ha de tirar endavant al més aviat possible. La cancellera alemanya i el president francès, reunits a Berlín, aposten perquè la participació dels bancs privats en les ajudes sigui voluntària. Tots dos han coincidit a assenyalar que esperen que el nou programa d'ajudes per a Grècia s'aprovi al més ràpid possible, un cop es presentin les conclusions de l'anàlisi tècnica sobre la situació del país, en consonància amb el Banc Central Europeu.

Actualitzat
Alemanya i França, els dos motors d'Europa, s'han posat d'acord perquè el segon rescat a Grècia es faci com més aviat millor. En una reunió extraordinària per tractar la crisi del deute hel·lè, la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president francès, Nicolàs Sarkozy, estan determinats a fer "el que sigui necessari" i "al més aviat possible" per rescatar les finances gregues a través d'una fórmula que impliqui "de manera voluntària" els creditors privats, és a dir, que la participació dels bancs privats en les noves ajudes sigui voluntària.

D'aquesta manera, Merkel s'alinea ara amb les exigències del Banc Central Europeu, molts socis de la Unió Europea i de la Comissió Europea després que, al començament, la cancellera alemanya només acceptava aprovar més ajudes si hi participava la banca privada. I per la seva banda, Sarkozy ha aconseguit que Angela Merkel insistís diverses vegades en aquest concepte de voluntarietat.

Sense detalls


Cap dels dos líders ha donat detalls de l'acord per rescatar l'economia hel·lena perquè ha de portar el segell "no de l'àmbit polític sinó dels experts" ha puntualitzat Sarkozy, en referència a la troica que treballa en l'elaboració del rescat grec, formada pel Banc Central Europeu, el Fons Monetari Internacional i la Comissió Europea. "No ens cansarem d'insistir en el nostre compromís total amb l'euro, la nostra moneda comuna, de la qual Alemanya se n'ha beneficiat i de la fortalesa de la qual depèn la nostra economia" ha afirmat Merkel.

L'únic que han avançat és que el programa d'ajudes a Grècia es fonamentarà en 4 principis: la voluntarietat, evitar el perill d'un incompliment creditici, l'autorització del BCE i la rapidesa. Ni Merkel ni Sarkozy tampoc s'han compromès a marcar una data concreta. Berlín ha descartat que es pugui ajornar a setembre i París ha deixat clar que tampoc s'esperaran al mes d'agost, coincidint amb les vacances d'estiu. Per tant, la solució no trigarà a arribar.



VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut