Ciutat del Vaticà

Un procés exprés, dubtes sobre el miracle i els casos de pederàstia entelen la beatificació de Joan Pau II

El papa Joan Pau II serà beatificat aquest cap de setmana en una cerimònia que ha congregat milers de fidels al Vaticà. La Santa Seu defensa el rigor del procés que ha permès nomenar beat Karol Wojtyla tot i tramitar-se en un temps rècord. Aquesta és una de les crítiques que ha rebut la beatificació, però no l'única. La credibilitat del miracle que l'ha fet possible, l'estreta relació de l'anterior pontífex amb Marcial Maciel, fundador del Moviment dels Legionaris i acusat de pederàstia, i la presència del president de Zimbàbue, Robert Mugabe, a la cerimònia també entelen l'acte.

Actualitzat
Només un mes després de la mort de Joan Pau II, Benet XVI anunciava que aquest seria beatificat. Obviava clarament el termini d'espera de cinc anys des de la mort de la persona fins a l'inici del procés de recollida de material. I no només això, va ordenar celeritat als encarregats de tramitar-lo. Però també rigor, es defensa el Vaticà.

Sis anys i un mes després, ha arribat el dia. Això fa pensar que d'aquí a convertir-se en sant també serà una cosa ràpida. Joan Pau II apunta a "santo subito" i podria entrar entre els deu processos més ràpids de la història. Abans, però, s'ha de certificar que ha fet un segon miracle.

Un miracle qüestionat

Tota persona que aspiri a ser beat ha d'haver fet, com a mínim, un miracle. Joan Pau II va curar una monja francesa de Parkinson, malaltia que ell també tenia. Marie Simon-Pierre va curar-se inexplicablement després de pregar al pontífex per una millora de la seva malaltia.

El passat mes de gener, metges catòlics van validar el miracle malgrat els dubtes expressats per altres sectors. Des de la Federació Internacional d'Associacions de Metges Catòlics, consideren les crítiques una "ofensa".

Un aliat polèmic

L'estreta relació entre Joan Pau II i Marcial Maciel, fundador del Moviment dels Legionaris, també estén una ombra de dubte sobre la beatificació pels casos de pederàstia en què es va veure involucrat.

El prefecte emèrit de la Congregació per a la Causa dels Sants, el cardenal José Saraiva Martins, així com el postulador de la causa de beatificació de Wojtyla, monsenyor Slawomir Oder, han rebutjat també aquestes crítiques. Asseguren que aquest cas ha estat estudiat i analitzat escrupolosament i que poden dir que les acusacions són "infundades" i que "no ha tocat ni afectat en cap cas la santedat de Joan Pau II".

Un convidat mal vist

Tot i que en això Joan Pau II no hi té res a veure, la presència als actes de beatificació del president de Zimbàbue, Robert Mugabe, també ha aixecat polseguera.

La Unió Europea li va prohibir fa poc més de 10 anys que trepitgés sòl europeu per la falta de democràcia i la violació dels drets humans sota el seu mandat. Zimbàbue, però, manté relacions diplomàtiques amb la Santa Seu i, per això, és un dels 16 caps d'estat que assisteixen a la beatificació.

A la cerimònia de beatificació hi seran presents delegacions de 87 països, entre elles l'espanyola, presidida pels prínceps d'Astúries.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut