Ciutat del Vaticà

Benet XVI beatifica Joan Pau II davant de més d'un milió de fidels que col·lapsen el Vaticà

Joan Pau II ja és beat. El papa Benet XVI l'ha beneït a les 10.38 del matí davant d'una multitud enfervorida. La plaça de Sant Pere del Vaticà està inundada de fidels que han esclatat d'alegria quan han sentit la proclamació. Més d'un milió de persones, segons la policia italiana, ocupen el centre del Vaticà i els carrers pròxims per seguir la cerimònia. Sis anys després de la seva mort, i en un procés exprés, les despulles de Joan Pau II presideixen la cerimònia. El fèretre està col·locat davant l'altar major de la basílica de Sant Pere i, un cop s'acabi la cerimònia, els fidels el podran venerar.

Actualitzat
La beatificació ha començat a les deu del matí a la basílica de Sant Pere i només 38 minuts després ha culminat amb la proclamació de Joan Pau II. Benet XVI ha sortit per la porta de bronze i ha entrat a la plaça, vestit de color blanc pasqual i amb la mitra i la casulla que va utilitzar Joan Pau II els últims anys de pontificat. El cardenal Agostino Vallini, vicari de la diòcesi de Roma, ha demanat al papa Benet XVI la beatificació i ha fet un resum de la vida de Karol Wojtyla.

En llatí, Joseph Ratzinger ha llegit la fórmula de la beatificació, i tot just després s'ha desplegat una gran tapís amb la fotografia de Joan Pau II. La multitud que ocupa el Vaticà ha reaccionat emocionada a la beatificació. Crits, visques, aplaudiments i plors han omplert la plaça de Sant Pere i els carrers pròxims. Més d'un milió de persones ocupen tots els racons del Vaticà per poder seguir la cerimònia que obre la porta a la canonització de l'anterior pontífex, que apunta a "santo subito" i podria entrar entre els deu processos més ràpids de la història.

El fèretre amb les despulles de Joan Pau II s'ha instal·lat a l'altar major de la basílica per a la seva veneració. Una de les monges que el cuidava i la religiosa francesa curada de Parkinson per la intercessió del papa, segons l'Església catòlica, han pujat a l'altar un reliquiari amb restes de sang del papa polonès.

Perquè els pelegrins poguessin veure la cerimònia s'han instal·lat 14 pantalles gegants a la plaça de Sant Pere i a la via de la Conciliazione.

Presència d'autoritats

La beatificació ha estat acompanyada per la presència d'una vintena de cases reials, delegacions de 87 països i 500 bisbes de tot el món, 26 dels quals són espanyols. La vicepresidenta de la Generalitat, Joana Ortega, i l'arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, han encapçalat la delegació catalana, l'única delegació autonòmica oficial que ha viatjat al Vaticà.

Alguns dels primers a arribar-hi han estat els prínceps d'Astúries, acompanyats per representants del govern espanyol. Tot seguit ho han fet els reis de Bèlgica. Hi ha assistit també Durao Barroso, president de la Comunitat Europea, i, evidentment, Silvio Berlusconi.

La polèmica és la presència del president de Zimbàbue, Robert Mugabe, acusat de crims contra els drets humans contra el seu poble. De fet, no pot viatjar a Europa, però sí a la Ciutat del Vaticà pels acords existents entre l'Església i Roma.

Beatificació polèmica

Més enllà de la presència de Mugabe, hi ha elements que han esquitxat amb polèmica l'accelerada proclamació de Karol Wojtyla. La beatificació exprés i l'amistat amb el fundador dels Legionaris de Crist, acusat de casos de pederàstia, serveixen d'arguments als contraris a la proclamació.

L'Església recorda que Joan Pau II va ser un papa molt estimat i això explica que, en un temps rècord, se'l nomeni beat. Una celeritat que, tot i obviar el termini d'espera de cinc anys des de la mort de la persona fins a l'inici del procés de beatificació, no resta, segons el Vaticà, rigor al tràmit.

Nit de col·lapse

En les hores prèvies a la cerimònia de beatificació, unes 200.000 persones han participat en una oració de vetlla al Circ Màxim. Organitzada en dues parts, en la primera s'ha volgut recordar Joan Pau II. A l'escenari han pujat testimonis que van treballar estretament amb el pontífex, com el seu secretari particular, l'ara cardenal de Cracòvia, o el seu cap de premsa, Joaquín Navarro-Valls, que ha assegurat que "la seva vida va ser santa. Ja era sant en vida".

El moment més emotiu ha tingut lloc quan sor Marie Simon, la monja a qui s'atribueix un miracle de Joan Pau II, que li va curar el Parkinson, ha pujat a l'escenari. Simon li ha donat les gràcies i ha destacat la seva humilitat, força, coratge, exemple i el seu testimoni per acceptar el patiment.

En el marc d'aquesta beatificació, la Federació Internacional d'Associacions de Metges Catòlics ha titllat les crítiques al miracle de Joan Pau II a la religiosa francesa d'"ofensives".

La segona part d'aquesta vetlla ha inclòs l'oració del rosari i Benet XVI ha posat el punt final a la cerimònia amb un discurs des del palau episcopal.

Les vuit parròquies que han estat obertes durant la nit a Roma no han estat suficients per encabir l'allau de fidels arribats a la ciutat. De fet, prop d'un milió i mig de persones han col·lapsat aquesta nit el centre de Roma. La multitud volia accedir a la plaça de Sant Pere però una fila de tanques i la policia els han impedit el pas, i han obligat la gent a dirigir-se als carrers del voltant, que han quedat saturats durant unes quantes hores.

Les despulles de Joan Pau II, presents

El fèretre amb les restes de Joan Pau II va ser tret divendres de la seva tomba a les grutes vaticanes. Ja presideixen l'altar de la Confessió de la basílica de Sant Pere, per tal que els fidels puguin venerar-lo una vegada beatificat per Benet XVI.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut