Sant Adrià de Besòs

Personal sanitari protesta contra la retallada de l'executiu amb talls a les principals vies de Barcelona

Els ànims al sector sanitari davant les retallades previstes pel govern continuen encesos. Aquest dimecres, les protestes coordinades de més de centenars de treballadors sanitaris han ocasionats problemes de trànsit durant bona part del dia als accessos a la capital catalana. La Ronda de Dalt, la Litoral, la Diagonal i l'autovia de Castelldefels han estat les vies afectades. El sindicat Metges de Catalunya ha demanat la dimissió del conseller de Salut, Boi Ruiz, en un acte de protesta davant la seu del departament, on han exigit, un cop més, que aturi les mesures d'estalvi en l'àmbit sanitari. Una manifestació aquest dimecres al vespre a Barcelona ha estat el colofó de la jornada de mobilitzacions.

Actualitzat
La marxa ha estat convocada a través de Facebook per la Plataforma Indignats. No a les Retallades a la Sanitat, i no comptava amb el suport dels sindicats. Els manifestants, aproximadament un miler, s'han concentrat davant del monument a Colom i han tallat el trànsit a la Ronda Litoral, per dirigir-se després a la plaça de Sant Jaume. Després han pujat per la Rambla fins a la plaça de Catalunya i la plaça d'Urquinaona i han acabat baixant per la Via Laietana.

Durant tot el dia el personal sanitari de diversos centres de salut pública catalans han protagonitzat protestes contra el pla de xoc i les retallades al sistema sanitari públic, tot i la promesa del conseller de Salut, Boi Ruiz, sobre el blindatge de serveis com les urgències, els CAP i l'atenció als malalts greus.

Els primers han estat els treballadors de l'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, que a primera hora del matí de dimecres han bloquejat l'accés al centre durant uns deu minuts, acció que repetiran cada dimecres.

Uns 500 treballadors de l'Hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona han tallat la Ronda de Dalt durant mitja hora, fet que ha dificultat considerablement la mobilitat a la capital catalana.

Al migdia, el personal de l'Hospital del Mar ha tallat la Ronda Litoral, i ho han tornat a repetir a la tarda. Els treballadors de l'Hospital de Bellvitge han fet el mateix a l'autovia de Castelldefels (C-31). La circulació ha estat interrompuda 20 minuts per una manifestació d'unes 2.000 persones, segons xifres de Comissions Obreres.

A la capital catalana, uns 800 treballadors de l'Hospital Clínic han tallat el carrer d'Urgell i han caminat fins a l'avinguda Diagonal. Un altre grup de 300 persones ha tallat el trànsit a la Ronda del Mig.

Demanen la dimissió de Boi Ruiz

A banda d'aquestes protestes, uns 200 delegats sindicals de Metges de Catalunya s'han manifestat davant del Departament de Salut contra les retallades. Amb el lema "La salut no es rebaixa", han cridat consignes com "Boi, dimissió" i han exigit un cop més que es paralitzin les mesures d'estalvi i que es busquin recursos d'on sigui per no retallar en matèria sanitària.

Els metges s'han concentrat davant la conselleria i han abocat un centenar de tisores com a acte simbòlic contra les retallades. La concentració del sindicat Metges de Catalunya s'ha dut a terme tot i l'anunci de Boi Ruiz, que dimarts mateix va prometre que els serveis bàsics quedarien blindats.

Per aquest dijous, el sector sanitari, els agents socials i els partits de l'oposició han convocat una nova manifestació unitària en protesta per les retallades en el Departament de Salut.

Totes aquestes mobilitzacions es fan quan encara no es coneixen els detalls del pla de retallades de la Conselleria de Salut. La setmana que ve, l'executiu català explicarà com es concreten les mesures anunciades pel conseller Boi Ruiz. Unes mesures que, pel secretari general de Metges de Catalunya, sorprenen i desconcerten.

Boi Ruiz critica el personal sanitari per haver "traspassat" certs límits

El conseller de Salut considera que les mobilitzacions dels facultatius i el personal sanitari d'aquest dimecres "han traspassat línies que no s'haurien de passar". Ruiz ha fet "una crida a la responsabilitat i a la tranquil·litat de tots" i ha insistit en la seva tesi que la informació que s'està generant relacionada amb les retallades sanitàries "no es correspon amb la realitat", ja que el govern encara "no ha pres cap mesura".

Totes aquestes protestes estan basades "en hipòtesis generades per una gestió de la informació inadequada; no hi ha cap mesura aprovada, hi ha unes hipòtesis sobre una sèrie de mesures i l'impacte que poden tenir i a partir d'aquí se'n fa una bola", ha assegurat Ruiz.

El conseller ha atribuït el malestar als hospitals per "l'enorme complexitat d'un centre sanitari i dels grups d'interès que s'hi mouen dins", i ha fet una acusació en genèric d'"irresponsabilitat" a aquells sectors que estan "interpretant determinades qüestions" que, segons el conseller, "no tenen objectivació".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut