Barcelona

El 89,7% dels participants diuen "sí" a la independència

Èxit rotund, segons els organitzadors, de la consulta sobre la independència de Catalunya que s'ha celebrat aquest diumenge a Barcelona, en què el "sí" s'ha imposat clarament respecte d'un "no" que, tot i això, obté més suport que en anteriors consultes. Segons ha avançat a "Els matins" de TV3 el portaveu de Barcelona Decideix, l'escriptor Alfred Bosch, el 89,7% dels participants han votat "sí", i un 8,8% han optat pel "no". Aquestes xifres varien lleugerament respecte de les que s'havien donat a conèixer en els primers escrutinis. La participació ha estat alta, d'un 18,14%, si es tenen en compte tots els majors de 16 anys i immigrants empadronats, i puja fins al 21,4% si es miren les dades del cens electoral.

Actualitzat
El procés sobiranista iniciat el 13 de setembre a Arenys de Munt ha culminat un any i mig després a Barcelona amb una consulta que ha estat qualificada pels seus organitzadors, la plataforma Barcelona Decideix, d"'històrica".

Unes 250 persones s'han acostat a l'oficina central de la consulta, l'antiga seu del sindicat UGT, al final de la Rambla, per assistir en directe a la proclamació dels resultats. Uns resultats que han estat rebuts amb aplaudiments, mostres d'alegria i consignes a favor de la independència.

Amb les dades actuals, que corresponen al 44,5% de l'escrutini, el "sí" s'imposa clarament amb un 89,7%. El "no" aconsegueix un suport del 8,8%, una xifra lleugerament superior a la mitjana obtinguda per l'opció contrària al sobiranisme a la resta de consultes celebrades, que se situa al voltant del 5%.

Alta participació

Un dels reptes de la consulta a Barcelona era mobilitzar la ciutadania, repte que s'ha superat amb molt bona nota. Fins a 257.645 persones han dipositat el seu vot, ja sigui de forma anticipada o durant la jornada de votació. L'organització ha utilitzat "urnes famoses" com a reclam, com la que es va fer servir en la primera de les consultes, la d'Arenys de Munt, o la que va utilitzar el president Artur Mas per emetre el seu vot.

Això representa el 18,14% del total de persones cridades a votar, que ascendien a 1,4 milions de ciutadans, inclosos els menors de 16 i 17 anys i estrangers residents a Barcelona, que han emès gairebé 13.400 vots.

El percentatge de participació s'eleva per sobre del 21% si no es tenen en compte aquests últims vots, és a dir, comptabilitzant només els ciutadans que podrien votar en unes eleccions.

L'organització ha vist complert tant l'objectiu de superar el 10% de participació com l'aspiració de passar del 12% de vots del referèndum de la Diagonal.

A la capital catalana s'han fet diverses jornades intensives de vot anticipat, on s'han emès milers de paperetes. Per evitar els vots duplicats, s'han comprovat un per un, i s'han validat si eren correctes o s'han separat per ser destruïts en cas contrari.

Les primeres reaccions polítiques

Al llarg de la jornada, la consulta ha donat munició electoral als candidats a l'alcaldia de Barcelona.

Un cop tancats els centres de votació, alguns dels representants dels partits d'àmbit nacional també hi han dit la seva. És el cas del portaveu de CiU, Oriol Pujol, que assegura que la seva formació pren nota dels resultats i promet fer bandera del dret a decidir.

Des de Solidaritat Catalana, el seu secretari general, Uriel Bertran, ha demanat coherència als representants polítics que s'han acostat a les urnes i que s'han inclinat pel "sí". Els reclama la mateixa actitud aquesta setmana al Parlament, on dimecres s'ha de votar a favor o en contra de la tramitació de la llei de declaració d'independència.

Ambient festiu amb incidents aïllats

La jornada s'ha viscut enmig d'un ambient festiu i cívic sense incidències remarcables tret d'alguns problemes informàtics a primera hora que han estat resolts ràpidament. El dia, però, s'ha vist esquitxat per alguns incidents.

Un home ha amenaçat amb una navalla els membres d'una mesa instal·lada al final de la Rambla. Un agent de seguretat ha evitat que la cosa anés a més. També a la Rambla s'ha concentrat un petit grup de falangistes que han desplegat una pancarta on es podia llegir "La independència és una ruïna" i davant d'alguns centres de votació s'han sentit crits a favor d'Espanya.

D'Arenys a més de 550 municipis

Una vintena de municipis més han celebrat també aquest diumenge les seves consultes. La participació mitjana ha estat del 31%, tot i que amb registres molt desiguals, des del 5,4% de Gavà al 56,6% de Bellmunt d'Urgell.

Aquesta última onada de consultes sobiranistes culmina un procés iniciat fa un any i mig a Arenys de Munt i que s'ha repetit en més de 550 municipis de Catalunya. Han votat, a favor o en contra de la independència, més de 800.000 persones en total.
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut