Tòquio

Radiació amb efectes sobre la salut a més de trenta quilòmetres de Fukushima

La Comissió de Seguretat Nuclear del Japó ha advertit que persones que estiguin a més de trenta quilòmetres de la central nuclear de Fukushima -el radi de "seguretat" establert pel govern japonès- podrien veure's exposades a la radiació. Segons aquest organisme, els ciutadans que visquin fora d'aquesta àrea de trenta quilòmetres podrien haver rebut una radiació de cent mil·lisieverts i, si han estat a l'aire lliure, podrien haver absorbit iode radioactiu. Això els podria provocar problemes de salut. Mentrestant, la central nuclear ha tornat a ser desallotjada per l'aparició d'una columna de fum negre sobre el reactor 3, un dels més afectats per les explosions recents.

Actualitzat
Les advertències de la Comissió de Seguretat Nuclear s'afegeixen a les del Ministeri de Ciència, que hores abans havia informat que els nivells de radioactivitat detectats en un radi de 40 quilòmetres al voltant de Fukushima eren 400 vegades superiors als habituals.

Les autoritats han detectat 43.000 becquerels de iode radioactiu i 4.700 de cesi radioactiu a només cinc centímetres de profunditat a terra, a 40 quilòmetres de la planta en direcció oest-nord-oest, segons ha informat la televisió estatal NHK. Això suposa uns nivells de iode i cesi radioactius entre 430 i 470 vegades els límits de radiació, respectivament.

El Ministeri ha advertit que els residents als voltants de la central podrien estar exposats al llarg d'un any a una radiació quatre vegades superior a l'establerta legalment. Tot i això, ha descartat que la situació actual suposi un risc per a la salut humana de forma immediata.

Nova evacuació

L'aparició de fum negre al reactor número 3 ha tornat a forçar l'evacuació de part del personal que treballa a la central de Fukushima, segons ha anunciat la companyia que opera a la planta, Tokyo Electric Power (TEPCO). De fet, les últimes hores ja s'havien desallotjat operaris pels alts índexs de radioactivitat.

Un portaveu de l'Agència de Seguretat Nuclear i Industrial japonesa ha explicat que "tot i que la temperatura i la pressió són una mica més altes això no vol dir necessàriament que hi hagi anomalies". Segons ha afirmat, per ara a Fukushima "no hi ha necessitat de pànic, però si continua pujant sí que hi ha risc que assoleixi nivells perillosos".

D'altra banda, el govern japonès ha endurit les restriccions per evitar que aliments contaminats amb radiació arribin a la població. Després que han prohibit la distribució d'onze vegetals més, ara les autoritats alerten que l'aigua de l'aixeta de Tòquio conté massa radiació per als nadons. Als Estats Units també han tancat les importacions provinents de les zones afectades del Japó.

L'últim balanç de víctimes és de 9.400 morts i 14.000 desapareguts.

Radioactivitat a Finlàndia

Finlàndia ha anunciat que ha detectat partícules de iode radioactiu procedents de la central nuclear japonesa de Fukushima. Ha estat a dues estacions de mesurament de Hèlsinki i Rovaniemi, a Lapònia.

Segons l'agència nuclear finlandesa, les quantitat són petites i no suposen cap risc per a la salut. "La concentració de partícules hauria de ser almenys un milió de vegades superior perquè fos necessari prendre mesures", segons un comunicat de la mateixa agència.

Els experts finlandesos en seguretat nuclear creuen que el núvol radioactiu procedent de la central Fukushima s'acabarà estenent a tot l'hemisferi nord, encara que serà inofensiu per a la salut, segons afirmen.

Fins ara s'han detectat petites quantitats de radiació a Hawaii, punts de la costa oest dels Estats Units, el Canadà i Islàndia.
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut