Tunis

Ghannouchi dimiteix com a primer ministre tunisià i Beyi Said Essebsi el substitueix

Tunísia té nou primer ministre. Mohamed Ghannouchi, fins ara en el càrrec després de la marxa de Ben Ali, ha dimitit com a conseqüència de la pressió popular que ha rebut en els darrers dies. La decisió s'ha conegut a través d'un comunicat emès per la televisió pública de Tunísia. Poc després la televisió del país ha informat que el president interí ha nomenat Beyi Said Essebsi com a nou primer ministre. Qui agafa el relleu de Ghannouchi va ser degà del Col·legi d'Advocats de Tunis i exministre d'Afers Estrangers amb el president Bourguiba. Tot i les protestes i el relleu, Zapatero manté per aquest dimecres el viatge que tenia previst a Tunis.

Actualitzat
El ja exprimer ministre de Tunísia Mohamed Ghannouchi ha anunciat la seva retirada durant una conferència de premsa celebrada al Palau de Cartago de Tunis. Una dimissió que arriba just després de les protestes que s'han succeït al país en els darrers dies.

Poc després la televisió del país ha comunicat qui n'és el successor en el càrrec, Beyi Said Essebsi, que va ser degà del Col·legi d'Advocats de Tunis. El president interí, Fuad Mebaza, l'ha nomenat per al càrrec.

Protestes efectives
 
Precisament aquesta setmana, milers de manifestants han sortit al carrer per demanar la dissolució del govern interí al crit de "volem fer caure el règim" i "fora Ghannouchi".

A més, aquest dissabte s'ha celebrat una marxa contra el primer ministre i diversos grups de joves s'han enfrontat amb la policia, que ha respost amb ràfegues d'armes automàtiques i gasos lacrimògens. Aquest diumenge les protestes han continuat i han provocat un mort, segons fonts de l'oposició. Això elevaria a sis les víctimes mortals aquest cap de setmana pels xocs entre la policia i els manifestants.

Un mandat fulgurant

Amb la seva renúncia Ghannouchi ha assegurat que espera que "comporti un millor ambient a la nova era" i que eviti més víctimes als carrers. De moment no ha donat més detalls però ha remarcat que el país celebrarà eleccions presidencials abans del mes de juliol.

Ghannouchi era al capdavant del govern de transició des del passat 14 de gener, després de la caiguda del president Ben Ali. Els opositors a Ghannouchi l'havien acusat d'estar massa vinculat a l'expresident Ben Ali, que va ser 23 anys al capdavant del país, i de ser incapaç de no fer prou a favor del canvi.

A l'espera de veure què passa en les properes hores, els manifestants reclamen canvis immediats i que els membres del govern de l'anterior règim no estiguin tutelant les reformes democràtiques de Tunísia.
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut