Un policia davant del Palau del Cinema, on es va produir el desallotjament. (Foto: ACN)
Els activistes denuncien maltractament policial, infiltració i poc respecte per la llei. (Foto: ACN)
Barcelona

Els antisistema veuen il·legal el desallotjament de Laietana i diuen que els Mossos van boicotejar l'acte

Els activistes que van ocupar el Palau del Cinema de Barcelona carreguen contra els Mossos d'Esquadra. Asseguren que l'actuació de la policia catalana va ser il·legal perquè no estava emparada per l'ordenament jurídic. El sindicat CGT diu que no es tractava d'una ocupació, sinó d'una assemblea per informar de la vaga del 27 de gener i, per tant, no els podien fer fora. A més, denuncien que els Mossos es van infiltrar en les manifestacions per provocar disturbis. Els activistes asseguren que la policia catalana va aplicar "tortura de baixa intensitat" als ocupants per identificar-los i desallotjar-los.

Actualitzat
Portaveus dels col·lectius que van entrar a l'antic Palau del Cinema de Barcelona han denunciat el desallotjament, l'actitud de la Conselleria d'Interior i l'actuació i els mètodes dels Mossos d'Esquadra.

Asseguren que el desallotjament va ser il·legal perquè ells no l'estaven ocupant. Ermengol Gassot, dirigent de la CGT de Catalunya, assegura que estaven fent una assemblea per informar de la vaga general convocada per al pròxim 27 de gener per sindicats minoritaris. Argumenta que, per tant, l'acte estava emparat per la llei i per la mateixa Constitució. Els portaveus neguen que volguessin convertir els antics cines en un espai per organitzar els piquets de la vaga.

El Departament d'Interior, en canvi, ha al·legat que va actuar correctament perquè en va informar el propietari, que va denunciar els fets. Un cop el jutge de guàrdia tenia constància de l'ocupació, la policia en va iniciar el desallotjament.

Mossos infiltrats i maltractaments

Gassot ha assegurat que la policia va infiltrar en la protesta agents disfressats d'activistes, alguns d'ells encaputxats, que van intentar provocar "situacions de tensió" per justificar una actuació contundent. Aquests agents camuflats, segons Gassot, van aparèixer després al costat dels mossos que van desallotjar l'edifici.

La CGT denuncia que aquesta presumpta actuació dels Mossos suposa "un retorn a les tàctiques de l'exdelegada del govern amb el PP Julia García Valdecasas".

Els activistes també acusen la policia catalana de maltractar els manifestants. El periodista de la publicació digital "Kaos en la Red" Carlos García ha assegurat que la policia li va donar "puntades de peu a l'esquena i cops de puny i li va posar el genoll a l'estómac". Garcia ha comparegut en roda de premsa amb una ferida al front. El periodista assegura que "la policia va fer tortura de baixa intensitat, recargolant el braç a la gent a qui demanava la documentació".

Els portaveus dels activistes han criticat també que els Mossos "no van atendre a cap negociació" abans de procedir al desallotjament i han considerat "una humiliació" que els agents els retinguessin durant tres hores en el cinema, abans de treure'ls un a un al carrer mentre els identificaven.

Els representants dels antisistema han criticat també l'actitud de la jutge de guàrdia per "donar carta blanca al desallotjament mirant cap a una altra banda". Creuen que aquesta actitud respon a que els jutges se senten "molt pressionats" després del que va passar en el desallotjament de l'antiga seu de Banesto el 29 de setembre.

Quatre portaveus dels moviments han comparegut en roda de premsa per donar la seva versió, alternativa a la del conseller d'Interior, Felip Puig.
Anar al contingut