Barcelona

Els Mossos identifiquen i desallotgen 418 activistes del Palau del Cinema de Barcelona

Els Mossos d'Esquadra han desallotjat l'antic Palau del Cinema de la Via Laietana de Barcelona, on s'hi havien tancat un grup de persones per protestar contra la reforma de les pensions. L'edifici, propietat del grup Balañà, ha estat l'escenari d'una okupació similar a la del Banesto, que es va dur a terme dies abans de la vaga general del 29 de setembre. La policia, però, ha volgut evitar els problemes que els va donar aquell edifici. Mentre un helicòpter dels Mossos custodiava l'edifici, disset dotacions dels antiavalots han anat traient un a un els 418 activistes tancats a l'edifici, situat al número 55 de la Via Laietana. Segons els desallotjats, hi ha tres ferits.

Actualitzat
Cap a dos quarts de dotze de la nit d'aquest dissabte, un grup d'agents dels Mossos d'Esquadra ha entrat de forma aparentment tranquil·la a l'edifici del Multicinema Laietana i ha començat a identificar i desallotjar un a un els activistes que eren a l'interior de l'edifici. Hi havia uns 418 activistes.

L'okupació de l'edifici ha estat un acte reivindicatiu contra les retallades socials per la crisi i la reforma de les pensions. De fet, l'okupació l'ha reivindicada l'anomenada Assemblea de Barcelona. Es tracta del mateix grup que va idear l'entrada a l'antiga seu del Banesto durant la vaga general del 29-S. La policia ha volgut evitar escenes com les d'aquell cas i ha decidit entrar a l'edifici com més aviat millor.

La policia ha fet servir radials per rebentar la reixa de la porta principal i també la posterior de l'edifici, i ha muntat un dispositiu a la planta baixa. Poc a poc han anat sortint tots els activistes sense grans incidents. Tot i alguns moments de tensió, no hi ha hagut enfrontaments entre els manifestants i la policia. La sortida dels activistes de l'antic Palau del Cinema s'ha fet de forma esglaonada. Cada individu ha marxat escortat per dos Mossos. El desallotjament ha acabat cap a dos quarts de tres de la matinada de diumenge.

Tots identificats i denuncien ferits

Des de l'Assemblea de Barcelona s'ha denunciat que el desallotjament s'ha realitzat "sense cap mandat judicial i utilitzant en fals el recurs a la flagrància de l'okupació", que permet el desallotjament durant les 24 hores posteriors a l'ocupació. L'Assemblea assegura que l'edifici estava ocupat des del 18 de gener. A més, assegura que "un mínim de tres persones han acudit a centres hospitalaris per realitzar un informe mèdic per les lesions sofertes". Els activistes acusen els antiavalots d'agredir-los i causar-los "hematomes, equimosis i pèrdua de cabells".

Els Mossos d'Esquadra informen que totes les persones identificades han estat posades en llibertat. N'hi ha hagut 31 que no han pogut acreditar la seva identitat i han estat conduïdes a la comissaria de les Corts. Finalment, però, també han sortit al carrer.

La desplegament policial contra l'ocupació ha estat remarcable. Una vintena de furgonetes d'antiavalots i un helicòpter dels Mossos d'Esquadra han custodiat la zona, fins on també s'han desplaçat sis dotacions de la Guàrdia Urbana. En total s'han desplaçat uns 300 agents, entre els uniformats i els de paisà.

Contra la reforma de les pensions

L'edifici, conegut com el Palau del Cinema, està abandonat. El local, situat a pocs metres de la seu de la direcció general de la Policia Nacional, fa anys que està tancat. Sembla que els Multicinemes estaven okupats des del passat 18 de gener, però ha estat aquest dissabte al vespre quan s'ha fet públic i s'ha intentat una okupació massiva de l'immoble després d'una manifestació en protesta per la reforma de les pensions. La marxa ha estat una crida a la participació de cara a la vaga general del 27 de gener, convocada pels sindicats minoritaris CGT, CNT i COS. L'objectiu: lluitar contra les retallades socials i la reforma laboral. Un cop acabada la marxa, alguns participants s'han acostat a una seu de Parcs i Jardins, on han enganxat fulles d'arbre, i també han fet pintades a l'oficina d'atenció ciutadana del barri de Sants.

Els membres de l'Assemblea de Barcelona havien batejat l'edifici com La Casa de la Vaga i pretenien celebrar-hi assemblees, cinefòrums i diverses activitats fins a la vaga general.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut