Catalunya

Carta oberta de l'alcalde de Masquefa al director dels Serveis Territorials a Barcelona Comarques, senyor José Antonio García"

Aquesta és la carta oberta de l'alcalde de Masquefa i President de la Mancomunitat de la Beguda Alta, Sr. Xavier Boquete, en què denuncia les surrealistes situacions que es produeixen en l'àmbit educatiu en aquest nucli de població (La Beguda Alta) que depèn de tres municipis (Masquefa, Sant Llorenç d'Hortons i Sant Esteve Sesrovires) i tres comarques (l'Anoia, l'Alt Penedès i el Baix Llobregat).

Actualitzat
"Sr. José Antonio García Saceda
Director dels Serveis Territorials a Barcelona Comarques


M'adreço a vostè per posar-li de manifest la incoherent situació que vivim a Masquefa i La Beguda Alta en l'àmbit educatiu.

Anteriorment tots els centres educatius de Masquefa i el nucli de La Beguda Alta depenien d'uns mateixos Serveis Territorials d'Educació, els del Baix Llobregat-Anoia, amb seu a Sant Feliu, a 30 quilòmetres de Masquefa. Però incomprensiblement a Masquefa se'ns va adscriure als nous Serveis Territorials d'Educació a la Catalunya Central amb la suposada pretensió d'apropar els serveis al territori. La realitat és que en el cas de Masquefa l'efecte ha estat l'invers, i els serveis se'ns han allunyat, ja que ara ens hem de desplaçar fins a Manresa, a 70 quilòmetres.

No es va tenir en compte la nostra situació geogràfica (Masquefa està situada a l'extrem sud de l'Anoia) i les nostres característiques socioeconòmiques i demogràfiques, molt similars a les poblacions de la zona nord del Baix Llobregat, comarca de la qual ja depenem per a altres serveis com la sanitat, el jutjat o el Servei d'Ocupació de Catalunya.

Aquesta situació incoherent passa a ser surrealista en el cas de La Beguda Alta, nucli de població que depèn administrativament de 3 municipis (Masquefa, Sant Esteve Sesrovires i Sant Llorenç d'Hortons), 3 comarques (l'Anoia, el Baix Llobregat i l'Alt Penedès) i 2 Serveis Territorials d'Educació (Catalunya Central i Barcelona Comarques).

A la Beguda Alta hi ha 2 centres educatius: la Llar d'Infants Municipal Francesc Mata i Sanghés (situada en terme de Masquefa) i l'escola Vinyes Verdes (situada en terme de Sant Llorenç d'Hortons). Aquesta escola, Vinyes Verdes, està adscrita a la Secció d'Institut de Masquefa.
Per tant, la llar d'infants i la Secció d'Institut pertanyen a Masquefa, depenen dels Serveis Territorials de la Catalunya Central, i tenen un inspector d'aquesta zona. En canvi, l'escola Vinyes Verdes pertany a Sant Llorenç d'Hortons, depèn dels Serveis Territorials de Barcelona Comarques, i té un altre inspector d'aquesta zona.

Aquest laberint comporta nombroses situacions que no tenen ni cap ni peus. En posaré alguns exemples:

Com pot ser que una família de la Beguda es trobi que un fill que va a l'escola tingui la setmana blanca en dates diferent a la del seu germà que va a l'institut de Masquefa?

Com s'entén que sigui el Consell Comarcal de l'Anoia qui gestioni les beques de menjador a l'escola Vinyes Verdes quan aquest centre depèn de Sant Llorenç d'Hortons i l'Alt Penedès? Que els ajuts individuals per al transport els gestioni el Consell Comarcal de l'Alt Penedès? I que els serveis informàtics vinguin de la Catalunya Central?
Com s'explica que s'aposti per la continuïtat educativa però, en canvi, la llar d'infants depengui d'un municipi i un inspector, i l'escola d'un altre municipi i un altre inspector? I que, a més, la Secció d'Institut de Masquefa torni a dependre del mateix municipi i inspector que la llar d'infants, però diferent que l'escola?

Per què els joves que viuen en terme masquefí de La Beguda haurien de pagar-se el transport a la Secció d'Institut de Masquefa i el menjador, i no haurien de fer-ho els begudencs i begudenques que viuen en terme de Sant Llorenç i Sant Esteve ?

Quina explicació té que els infants de La Beguda que viuen en terme de Masquefa i Sant Esteve Sesrovires i van a l'escola Vinyes Verdes no tinguin el servei de menjador gratuït, quan l'haurien de tenir ja que per anar a escola canvien de municipi?

I,finalment, com s'entén que mentre la Generalitat adscrivia Masquefa als Serveis Territorials de la Catalunya Central, mantenia l'escola de La Beguda Alta als Serveis Territorials del Baix Llobregat? I en poc temps la passava als serveis de la Catalunya Central? I finalment l'ha fet dependre de Barcelona Comarques?. Tot plegat en qüestió de mesos.

Sr García Saceda, per posar lògica a tota aquesta situació, els tres alcaldes dels quals depèn La Beguda vam reunir-nos el març passat amb vostè, a la seu dels Serveis Territorials de Barcelona Comarques, i amb la directora dels serveis del Baix Llobregat, però sense el representat de la Catalunya Central.

Després de reiterats intents sense obtenir cap resposta, finalment l'11 de novembre, amb el curs ja començat, rebem un escrit seu en relació a la setmana de vacances febrer-març 2010-2011 a l'escola Vinyes Verdes de La Beguda Alta. La resposta ha arribat tard i, al nostre entendre, malament. La resolució adoptada pels Serveis Territorials de Barcelona Comarques demostra legalitat i formalisme, però en absolut dóna resposta a l'especifitat del nostre territori i les necessitats de les famílies. Amb aquesta resolució es perjudica 5 famílies (que porten els seus fills a l'institut de Masquefa, al qual està adscrita l'Escola Vinyes Verdes) per no perjudicar a 2 famílies que voluntàriament han decidit portar els seus fills i filles a altres centres escolars no adscrits. I a sobre vostè reconeix en l'escrit que aquest és l'argument que motiva la seva decisió.

Sr Director dels Serveis Territorials a Barcelona Comarques, els Ajuntaments som els primers interessats a fer tot allò que calgui per resoldre aquesta i d'altres incoherents situacions derivades de la casuística de La Beguda Alta. Per això hem unit esforços i disposem de la Mancomunitat Intermunicipal de la Beguda Alta. Però demanem també la responsabilitat i el compromís dels Servies Territorials per planificar, amb temps, sense sorpreses, i tenint en compte la realitat de cada territori i les preocupacions de la seva comunitat educativa.

Xavier Boquete i Saiz
Alcalde de Masquefa i president de la Mancomunitat de la Beguda Alta
"


Anar al contingut