En un 20% dels casos de prematurs tardans s'hauria pogut fer el procés de gestació complet.
En un 20% dels casos de prematurs tardans s'hauria pogut fer el procés de gestació complet.
Barcelona

El Servei de Neonatologia de l'Hospital de Barcelona alerta del perill d'avançar els parts

Advertiment del Servei de Neonatologia de l'Hospital de Barcelona, que recomana no avançar els parts per conveniència dels metges o les mares. Aquesta és una pràctica cada vegada més habitual, però alguns metges asseguren que els nens que neixen abans del que toca corren més riscos i poden desenvolupar malalties respiratòries, entre d'altres.

Actualitzat
A la Unitat de Neonatologia, els nadons prematurs tardans, que són els nascuts entre tres i cinc setmanes abans de la data de part prevista, reben l'atenció dels seus pares unes quantes hores al dia. Són nens amb una taxa de mortalitat cinc vegades més elevada que els nascuts a terme, i també tenen un risc molt més alt de tenir problemes respiratoris i altres trastorns. El fet que la tecnologia hagi salvat prematurs extrems ha donat poca importància als nascuts pràcticament a terme.

Un estudi de l'Hospital de Barcelona adverteix ara dels riscos que comporta néixer abans de la setmana 39. Segons el neonatòleg de l'Hospital de Barcelona Xavier Demestre, "caldria que la població i els professionals fossin conscients que néixer abans de les 39 setmanes sempre implica un major risc, i que, per tant, no s'ha d'obviar ni s'han de fer servir causes fútils per avançar la data de naixement".

Els parts prematurs tardans han augmentat molt els últims anys, però més del 20% es podrien evitar, perquè, segons l'estudi, s'indueixen per interessos de programació. Un nen que neix al cap de 34 setmanes de gestació no té els pulmons prou madurs, i al seu cervell li falta un 30% de creixement.

Els experts alerten que tot plegat pot condicionar després "els problemes neurològics en l'evolució posterior, tant els problemes motors com els problemes cognitius com els problemes de conducta i d'aprenentatge".

Les possibles patologies van baixant cada setmana de gestació, i el risc no és mínim fins que no s'arriba a la setmana 39.

Anar al contingut