Pyongyang

Corea del Nord avisa els EUA de les conseqüències imprevisibles que poden tenir les maniobres

Corea del Nord avisa els Estats Units de les conseqüències imprevisibles que poden tenir les maniobres militars previstes per diumenge al mar Groc com a mostra de suport de Washington als seus aliats de Corea del Sud. El règim comunista diu que lamenta la mort de civils en els enfrontaments d'aquesta setmana. Mentrestant, la Xina ha desplegat un front diplomàtic a tres bandes per mirar d'evitar que la situació desemboqui en un nou conflicte armat entre el Nord i el Sud.

Actualitzat
"Si finalment els EUA porten els seus portaavions al mar Occidental de Corea, ningú pot predir les conseqüències que això tindrà." Així de rotunda s'ha mostrat Corea del Nord després d'assegurar que, fins ara, s'havia contingut amb "màxima paciència" per evitar una escalada.

En un comunicat difós a través de l'agència estatal nord-coreana KCNA, Pyongyang assegura que els trets de la seva artilleria, 90 dels quals van caure a la illa de Yeonpyeong dimarts passat, anaven dirigits contra la base militar. I responsabilitza "l'enemic" de les víctimes civils per "haver creat escuts humans amb el desplegament de civils al voltant de les posicions d'artilleria i dins de les instal·lacions militars".

En la mateixa nota, el règim de Kim Jong Il acusa els EUA d'aprofitar el conflicte per incrementar la seva presència militar a la zona amb el desplegament del portaavions "George Washington", que des de diumenge i fins dimecres ha de participar en unes maniobres navals conjuntes amb Corea del Sud al mar Groc.

"Poc després de l'incident, els EUA van anunciar que farien exercicis navals conjunts amb les forces de les marionetes sud-coreanes i amb el portaavions nuclear "George Washington" al mar Occidental (mar Groc), com si estigués esperant que això passés", assegura el règim de Pyongyang.

Maniobres ja previstes

Els EUA, per la seva banda, han assegurat que les maniobres navals que farà aquest diumenge en aigües coreanes estaven previstes abans de l'escalada de tensió entre Corea del Nord i Corea del Sud. Els nord-americans defensen així la necessitat de fer aquestes operacions conjuntes amb Seül, malgrat el clima prebèl·lic a la zona.

La Xina, que en les últimes hores ha intensificat els contactes diplomàtics per rebaixar la tensió, s'ha mostrat contrària a aquestes maniobres.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut