Wellington

El rescat dels 29 miners atrapats a Nova Zelanda segueix paralitzat per por de més explosions

El rescat dels 29 miners atrapats a 150 metres de profunditat en una mina prop de Greymouth, a Nova Zelanda, haurà d'esperar. Els serveis d'emergència han decidit ajornar l'inici de les tasques per localitzar-los. L'anàlisi de l'aire que hi ha a l'interior del túnel ha confirmat que hi ha perill d'explosió. Tot i això, les autoritats mantenen l'optimisme. Es vol repetir la proesa de la mina de Xile, en què 33 miners van ser rescatats després de setmanes sota terra. No obstant això, s'ha de ser prudent.

Actualitzat
Els serveis d'emergència han decidit paralitzar el rescat de 29 miners atrapats a Nova Zelanda. L'anàlisi de l'aire que hi ha a l'interior de la mina ha confirmat que, ara per ara, no és segur entrar-hi. Les mostres analitzades indiquen que l'acumulació de gasos que hi ha al subsòl tenen una temperatura molt elevada i són inflamables. Hi ha perill que s'hi produeixin més explosions.

Mentrestant, des de la superfície es continua intentant establir contacte amb els miners per saber si encara són vius. Des que el passat divendres es va produir l'explosió, no hi ha hagut senyals de vida dels miners atrapats sota terra. Tot i això, les autoritats encara confien que els 29 en podran sortir amb vida.


Amb esperances d'emular la proesa xilena

Els 29 treballadors atrapats tenen entre 17 i 62 anys. Es creu que es troben a només 150 metres de la superfície, però a 2,5 quilòmetres de l'entrada de la mina, en un túnel que passa per sota de la serralada de Paparoa.

La situació sembla complicada, però l'empresa propietària de la mina, Pike River, està bombant aire fresc dins de la galeria. Pensen que és possible que els miners hi hagin trobat un refugi, malgrat que l'apagada que va provocar l'explosió de gas metà va avariar el sistema de ventilació a les galeries. Unes quantes hores després de l'incident, dos treballadors van aconseguir sortir-ne i van explicar que tres companys més estaven de camí, però aquests no han arribat mai a la superfície.

Les famílies dels miners i les autoritats confien que es produeixi un final feliç, com el dels 33 xilens que fa un mes van sobreviure després de passar diverses setmanes atrapats a 700 metres de profunditat. No obstant això, la mina de Nova Zelanda té una dificultat afegida, la presència de gas metà.

29 miners atrapats

El director general de la companyia minera, Peter Whittall, ha confirmat que són 29 els homes a l'interior de la mina, no pas 27, com s'havia dit inicialment. La majoria són neozelandesos, però també hi ha tres ciutadans britànics, dos australians i un sud-africà. Alhora, ha precisat que 16 són treballadors de la mina i 13 estan contractats per altres empreses.

Paral·lelament a les tasques de rescat es continua investigant què pot haver provocat l'explosió de gas metà dins de la mina.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut