CIS

CiU es quedaria a nou escons de la majoria absoluta i el PSC en perdria quatre, segons el CIS

Coincidint amb el primer dia de la campanya electoral, que ha donat el tret de sortida la passada mitjanit, el Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) ha donat a conèixer un estudi preelectoral de les eleccions catalanes del 28 novembre. Segons aquest informe, Convergència i Unió seria la formació que guanyaria les eleccions amb un 38% dels vots i 59 dels 135 escons al Parlament autonòmic. Així doncs, guanyaria onze diputats i es quedaria a nou de la majoria absoluta, mentre que el PSC en perdria quatre i aconseguiria 33 parlamentaris. La tercera força més votada seria ERC, amb el 10,2% de l'escrutini, però perdria entre cinc i sis escons. Per la seva part, el PP mantindria la seva representació actual, entre 13 i 14 escons, ICV perdria un diputat i es quedaria amb 11 i Ciutadans mantindria els seus tres parlamentaris.

Actualitzat
CiU seria la força més votada en les pròximes eleccions del 28 de novembre, segons l'estudi preelectoral del CIS, el Centre d'Investigacions Sociològiques. Obtindria el 38% dels vots, que es traduirien en 59 escons al Parlament. Això significa un increment d'onze en relació amb els passats comicis a la cambra catalana i es quedaria a nou diputats de la majoria absoluta.

En segon lloc, el PSC obtindria el 22,7% dels vots i aconseguiria 33 parlamentaris, quatre menys que en la passada legislatura.

ERC es mantindria com a tercera força al Parlament. Segons l'estudi del CIS, un 10,2% dels catalans votarien els independentistes, que obtindrien cinc escons menys, i es quedarien entre 15 i 16.

El PP aconseguiria un resultat semblant al de les anteriors eleccions. Aconseguiria el 9,7% dels vots i es quedaria amb la mateixa representació, entre 13 i 14. ICV-EUia es col·locaria en el 8,2% d'estimació de vot i perdria un escó. Ciutadans tornaria a tenir tres diputats, perquè obtindria el 3,5% dels vots. La resta de candidatures no obtindrien representació.

Mas, el preferit per gairebé un 40% dels catalans

Pel que fa a les preferències per al càrrec de president de la Generalitat, el candidat de Convergència i Unió, Artur Mas, és el preferit per gairebé un 40% dels catalans. El segueix José Montilla, amb un 17,5%. En tercer lloc, el 5,5% dels catalans preferirien Joan Puigcercós de president de la Generalitat, seguit de molt a prop per Joan Herrera, amb el 5,4%. Alícia Sánchez-Camacho seria la preferida pel 3,9% dels catalans, i Albert Rivera, pel 2,7%.

Catalunya renovarà el seu Parlament el pròxim diumenge 28 de novembre, i aquest no és un negociat menor. Els catalans tenen el dret a exercir el vot entre 114 candidatures, un rècord històric des que el 1980 es van celebrar les primeres eleccions a la cambra catalana. Els partits i coalicions que obtinguin la majoria d'escons o aquells als quals la seva capacitat negociadora els permeti firmar aliances amb altres forces seran els encarregats de comandar l'esdevenir del país els pròxims quatre anys.

El 3cat24 amb les eleccions

Durant els quinze dies de campanya, les formacions intensificaran la seva presència al territori per tal d'explicar els principals eixos dels programes electorals, i serà una constant la seva aparició als mitjans de comunicació per tal que els ciutadans -els electors- coneguin quines són les seves propostes. En aquest viatge el 3cat24 procurarà una atenció especial a tot el que doni de si la campanya electoral a través de l'especial informatiu.

Al portal informatiu de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals hi podreu trobar un seguiment detallat de tot el que passa a la xarxa relacionat amb els comicis, amb entrevistes als responsables de la campanya digital de cada formació i el Twitter de cada partit. També des del 3cat24 podreu seguir en directe el debat que TV3 oferirà amb els candidats a la presidència de la Generalitat i el programa especial de la nit electoral. A més, per primera vegada, podreu veure en vídeo les entrevistes que Manel Fuentes farà, des de Catalunya Ràdio, a cada cap de llista.

Nota de la redacció
La cobertura de la campanya política per part del portal informatiu 3cat24.cat no respon a criteris estrictament periodístics, sinó als que ens vénen determinats pel Consell de Govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, que estableix un ordre d'aparició de partits i extensió proporcional. Els professionals no estem d'acord amb aquest criteri, perquè considerem que condiciona el dret de la informació de la ciutadania i la llibertat en la nostra professió.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut