Detall del web Gencat.cat
Detall del web Gencat.cat
janquim

El govern anuncia que obrirà les dades que administra perquè altres puguin crear serveis digitals

El govern obrirà l'accés a les seves dades en el termini d'un mes, segons ho ha fet públic avui mateix la directora general d'Atenció Ciutadana, Marta Continente, en una de les sessions del Personal Democracy Forum que ha aplegat a Barcelona més de dos centenars d'experts sobre política i noves tecnologies.

Actualitzat
Com ha aclarit la mateixa Continente a aquest mitjà, el projecte preveu iniciar un camí sense retorn ja que, un cop s'hagi obert aquesta finestra, "no hi haurà cap raó objectiva perquè l'administració es faci enrere".

Obrir l'accés de les dades respon a una demanda que fa temps que les administracions perceben entre els responsables d'organitzacions diverses. La notícia ha interessat als professionals del sector.

El principal avantatge és que les dades, si s'ofereixen en els formats adequats, es poden reconvertir de manera que moltes entitats i també ciutadans individuals les puguin reutilitzar i distribuir, ja sigui de manera directa o bé accedint-hi a través d'aplicacions.

El procés té a veure amb una filosofia coneguda com a "open data" i s'inspira en part en una convocatòria que es va fer als Estats Units per obtenir aplicacions de servei públic per a mòbil. Governs com el britànic ja s'hi han posat i no fa gaires mesos el govern basc també s'hi va apuntar. A la vegada, es llançava una proposta que simbolitzava aquest canvi. El concurs "Desafío Abredatos 2010" volia estimular aquests accions i recompensar amb premis aquells que hagin creat serveis innovadors a partir de les dades públiques de l'administració i el resultat es va valorar com un èxit.

És una línia que les administracions europees impulsen des de fa temps, amb la intenció que es puguin generar serveis digitals creats per terceres parts. Els tècnics de l'administració catalana hi estaven treballant des de fa temps però no ha sigut fins fa pocs dies que la decisió s'ha afermat i ara només queda pendent que es converteixi, molt aviat, segons l'anunci que s'ha fet avui, en un acord de govern.

Poder, transparència i serveis

De moment, el govern català començarà amb les dades dels equipaments públics i les que estan vinculades a l'oficina de tràmits. Continente exposa tres raons fonamentals per haver pres aquesta decisió: donar més poder a les persones, afavorir la transparència i aconseguir uns serveis més pràctics i eficaços.

L'obertura de les dades públiques, que gestiona l'administració però que són propietat de tota la ciutadania, ha estat un dels assumptes destacats d'aquest encontre internacional que s'ha fet a la capital catalana.

Contra la corrupció


D'entre els diversos casos que s'han exposat ha merescut un aplaudiment sonor i un suport unànime l'acció del croat Marko Rakar, un consultor polític i bloguista que és conegut arreu com un "guerriller de la transparència". Està decidit a fer públiques les dades d'interès que el govern oculta.

Va aconseguir demostrar que no podia ser que el nombre d'electors del seu país superés el d'habitants i va fer públiques les dades dels votants registrats a cada domicili d'una població petita on va detectar sorpreses com ara que hi havia 400 votants registrats en una sola vivenda... que tenia el número zero. Tothom pot consultar el lloc i esbrinar quanta gent hi ha registrada entre els seus veïns.

Més tard, quan es va posar en evidència que els ajuts que el govern dóna als veterans de guerra estan inflats, Rakar va negar, i encara ho fa ara, la seva implicació. Però coneix molt bé el projecte. Ho ha expressat amb claredat: "Si haguéssim tingut tants soldats potser hauríem arribat fins a Moscou".

A causa d'aquesta publicació de les dades el van arrestar vuit hores i mitja, però no s'ha pogut provar que en fos el responsable. Tot i que pot notar l'alè del govern al clatell, Rakar es proposa ara elaborar un mapa de la corrupció a Croàcia.

Activisme per la neutralitat

Exemples com el d'aquest activista demostren que les societats de debò democràtiques tendeixen cada vegada més cap a la transparència i l'obertura de dades com un procediment d'aproximació entre la ciutadania, que posseeix les dades i vol rebre serveis de qualitat, i els governs, que administren aquests serveis i gestionen les dades de manera temporal i per delegació.

L'altra qüestió que preocupa els observadors és l'accés a la xarxa, el pas previ perquè es pugui accedir a les dades i a tota mena de continguts digitals. Per això la trobada PDF-Europe també ha comptat amb la participació d'un activista tan persuasiu com Jeremie Zimmerman. Des de La Quadrature du net combaten contra les "lobbies" que pretenen una legislació que posi en risc l'anomenada "neutralitat d'internet", és a dir, els intents per part dels operadors i també dels governs per restringir l'accés en funció dels continguts o els usos.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut