janquim

Un grup de bloguistes difon un text comú a favor de la manifestació enmig d'un debat tens sobre la convocatòria

La manifestació del 10-J continua provocant un debat encès a les xarxes socials, perquè en aquest entorn digital de conversa solen reproduir-s'hi els mateixos debats que són vius al conjunt de la societat. Aquesta vegada, la tensió ha crescut però tot ha acabat amb un compromís comú de fer una crida perquè sigui un acte massiu... amb excepcions crítiques que també es deixen sentir.

Actualitzat
La discussió política a causa de l'encapçalament de la manifestació convocada pel dissabte 10 de juliol ha crescut a la xarxa i, després que ahir sorgís una iniciativa per agregar els usuaris de Twitter en una cita prèvia, durant la jornada d'avui s'ha viscut un debat intens.

Tensió amb un màxim de 140 caràcters

Mentre uns quants usuaris, tot sovint simpatitzants de CiU, han sostingut que el president de la Generalitat s'ha equivocat amb l'intent de forçar la substitució del lema triat per Òmnium Cultural, d'altres, sovint simpattizants del PSC, han acusat els primers d'intentar excloure'ls.

Molts missatges acusen el PSC de "segrestar" la manifestació, però també n'hi ha que titllen la convocatòria de ser un acte independentista encobert. I, també, hi ha aquells que creuen que l'acció política es veurà superada per la dels ciutadans.

Un punt àlgid d'aquesta conversa ha sigut l'intercanvi de missatges que han dut a terme a Twitter (sempre amb l'obligada brevetat que impedeix superar els 140 caràcters) el professor de turisme José Antonio Donaire (exdiputat del PSC) i l'administrador de finques Marc Pallarés, que a més és editor d'una publicació especialitzada en tecnologia i membre de la sectorial de noves tecnologies de CDC.

Hi ha hagut moments de tensió quan aquest darrer ha escrit: "S'ha acabat el debat! La mani la convoca @omnium! Amb el lema que s'ha decidit, i hi ha més de 600 entitats! A qui no li agradi que no vingui".

Donaire ha contestat: "La frase 'El qui no vulgui venir que no vingui' no em sembla la més comercial per crear una resposta unitària".

A partir d'aquí ha fet l'efecte que tot es tranquil·litzava, i la veritat és que al cap de poc ha sorgit una proposta per deixar aquests enfrontaments i centrar-se a convocar perquè la manifestació sigui tan massiva com sigui possible.

Per això molts tweetts (missatges enviats a Twitter) tenen des del migdia el missatge comú de convocar a la manifestació. Sense més detalls ni controvèrsies.

Text comú als blogs

També han actuat així diversos bloguistes que han decidit publicar el mateix apunt al seu blog i demanar a més persones que se sumin a aquesta causa. En el text, promogut per Trina Milan, Ricard Espelt, Marc Garriga, Edgar Rovira i Gemma Urgell, s'insisteix en la necessitat de millora de l'autogovern català i s'eviten posicionaments que puguin no ser compartits per diferents ideologies.

Però hi ha, com és natural, veus amb altres opinions, com la de Pere Jurado, que ha deixat dits al seu blog els seus motius per no acudir a la manifestació.

Sigui com sigui, sembla clar que tots els debats polítics que sacsegen el país d'una o altra manera troben a les xarxes socials un espai apte per a la ressonància. Si els usuaris de Twitter es mostren tan actius quan encara falten uns quants dies tot fa pensar que aquesta serà la primera vegada a Catalunya que una manifestació té un reflex ampli en aquest entorn digital. Les manifestacions dels SMS, tan recents, sembla que han passat a la història per deixar pas a les cites twittaires.

Els blogs de dissabte

Una altra prova d'aquest canvi tecnològic és que CiU promou, des de la seva xarxa Cativistes, la publicació d'un mateix apunt el dissabte a les sis de la tarda, l'hora en què comença la manifestació. Fonts d'aquesta organització calculen que el text comú es podrà llegir a prop de 300 blogs de la seva xarxa. El text que es difondrà no esmenta CiU però segurament serà difícil que una iniciativa sorgida al sí d'un partit esdevingui unitària. 
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut