Barcelona

El president Montilla replica a Maragall que els ciutadans podran decidir en les eleccions de la tardor

El president del govern, José Montilla, ha volgut replicar en declaracions a "Els matins" de TV3 l'aposta de Pasqual Maragall per fer un referèndum sobre el futur del país. Després de dir aquest dimarts que no tocava, Montilla assegura ara que no ha entès l'expresident i que a les eleccions de la tardor els ciutadans podran decidir entre opcions que representen el federalisme, l'independentisme i aquelles que creuen que el marge d'autogovern actual és excessiu. Montilla també ha tornat a defensar la llengua catalana i s'ha mostrat partidari d'aturar les caravanes solidàries com la que van fer Vilalta, Pascual i Gámez quan van ser segrestats.

Actualitzat
El president de la Generalitat ha accedit a replicar aquest dimecres la proposta de l'expresident Maragall de fer un referèndum per votar l'encaix de Catalunya a Espanya. Preguntat per aquesta qüestió, José Montilla ha respost: "No l'he entès (a Maragall). A la tardor els ciutadans podran optar". D'aquesta manera, el president del govern ha evitat donar suport a la proposta de l'expresident i ha refermat així la seva aposta per la via de l'Estatut, sobre el qual s'ha mostrat optimista. Creu que es podrà recuperar "en la seva globalitat".

Comicis sense data però amb pronòstic

La data de les eleccions catalanes continua sent una incògnita. Montilla no ha volgut assenyalar cap dia en resposta a les preguntes sobre quan serà la pròxima cita electoral i s'ha limitat a explicar que seran a la tardor.

Respecte a les expectatives i les enquestes que pronostiquen una victòria de CiU, Montilla ha assegurat: "Jo em veig fent de president." Montilla s'ha negat a especular sobre pactes postelectorals i ha conclòs: "D'aliances, ja en parlarem després (dels comicis)."

Les eleccions, però, ja comencen a marcar la política catalana i les accions dels partits. El PSC ha difós cartells en què es comparen accions del govern actual i dels anteriors executius presidits per CiU. Montilla ha dit que els socialistes no pretenen "reivindicar en solitari" l'acció de govern i ha afegit: "Si ERC i ICV expliquen les coses que hem fet, em semblarà molt bé."

Aturar les caravanes solidàries

En aquesta entrevista, Montilla també s'ha mostrat partidari d'aturar les caravanes solidàries en països en vies de desenvolupament. L'alternativa, ha dit, és repensar els mecanismes de cooperació i reforçar la col·laboració amb les ONG i entitats que ja hi treballen en aquests països.

El PP i el català


El president de la Generalitat, José Montilla, ha carregat contra el PP per la seva política sobre el català: "Amb el català, el PP té un problema, i és que no accepta que és la llengua pròpia de Catalunya." Montilla s'afegia així a les declaracions del síndic de greuges, Rafael Ribó, que ara fa uns quants dies acusava els populars de tenir "mania persecutòria" amb el català.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut