Prada

Pasqual Maragall, a favor que els catalans decideixin en referèndum la relació amb Espanya

L'expresident de la Generalitat Pasqual Maragall està d'acord que els catalans decideixin en un referèndum quin tipus de relació volen tenir amb Espanya. Maragall ho ha dit durant l'acte de clausura aquest dimarts de la 42a edició de la Universitat Catalana d'Estiu (UCE) que s'ha fet a Prada. Per Maragall, la consulta hauria de deixar triar entre diferents opcions, des del model autonòmic actual fins a la independència. Pasqual Maragall ha valorat que després de la sentència adversa del Tribunal Constitucional seria oportú proposar un referèndum per redefinir les relacions entre Catalunya i Espanya. Aquesta idea coincideix amb la proposta d'Iniciativa.

Actualitzat
"La sentència del Constitucional fa morir de riure perquè arriba quatre anys més tard que passés pel Parlament" i "crec que estaria molt bé proposar les tres possibilitats: o com ara, o independència o federal".

L'expresident ha afegit que aquest referèndum s'hauria de fer tan aviat com sigui possible. L'expresident de la Generalitat Pasqual Maragall ho ha dit durant la clausura de la 42a edició de la Universitat Catalana d'Estiu (UCE), que ha retut homenatge al pintor i militant nacionalista Manuel Viusà, mort el 1998 a París després d'haver lluitat activament contra la dictadura.

La proximitat de les eleccions catalanes i la situació creada a Catalunya arran de la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut han centrat l'edició d'enguany de la UCE.

Juntament amb Maragall, han homenatjat Viusà el crític d'art Daniel Giralt-Miracle; el president de la UCE, Jordi Sales; el president de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), Salvador Giner, i Joana Viusà, filla del pintor i corresponsal del diari francès "L'Independant" a Barcelona.

Maragall és el segon expresident de la Generalitat que participa en aquesta edició de la UCE després que Jordi Pujol va participar en la commemoració del naixement de l'historiador català Jaume Vicens Vives. També s'ha homenatjat la figura del poeta Màrius Torres.

En total, 1.572 persones (entre alumnes, professors, periodistes i conferenciants) han participat en aquesta edició, unes 200 menys que l'any passat. Tot i que el volum total d'assistents ha baixat, s'ha incrementat el nombre de menors de 25 anys que hi han participat. A més, a l'edició del 2009 molts dels assistents només van participar en alguna jornada, mentre que aquest any s'ha incrementat un 20% el total de gent que hi ha assistit cada dia.

La Universitat Catalana d'Estiu es fa cada agost, a Prada, des del 1968.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut