Barcelona

Els alcaldes de Catalunya volen aprofitar la crisi per emprendre reformes administratives

Alcaldes de diversos municipis catalans coincideixen a assenyalar que s'ha d'aprofitar la crisi com a oportunitat per dur a terme reformes a les administracions locals, ja que en èpoques de bonança econòmica és més complicat prendre aquestes mesures. Aquesta conclusió és una de les més repetides pels diferents alcaldes que han participat aquest dijous al col·loqui sobre mesures alternatives al finançament local en què han participat l'Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM) i la Federació de Municipis de Catalunya (FMC).

Actualitzat
Els alcaldes han tingut l'ocasió en aquest col·loqui de fer propostes de mesures alternatives al finançament local per afrontar la crisi econòmica. L'alcalde de Subirats, Antoni Soler, per exemple, aposta per una administració més eficient mitjançant la política de la feina ben feta per part dels funcionaris municipals. Segons Soler, els funcionaris han de treballar al màxim, ja que "és el poble qui els paga". A més, ha denunciat les grans diferències entre els drets dels treballadors autònoms i els treballadors públics.

La prohibició als municipis d'endeutar-se a llarg termini, una de les mesures del govern per reduir el dèficit, ha estat un dels temes que més han preocupat els responsables municipals. "Si no ens podem endeutar, no podem invertir", afirma el president de l'ACM i alcalde de Martorell, Salvador Esteve. Esteve augura un "panorama molt negre" per a les administracions locals, ja que la prohibició serà efectiva a partir de l'1 de gener del 2011, i preveu que serà un any "impossible". Per això ha sol·licitat que els ajuntaments que tinguin comptes sanejats puguin continuar demanant aquests tipus de crèdits.

Per la seva banda, l'alcalde de Sant Cugat del Vallès, Lluís Recoder, ha volgut apuntar la "irresponsabilitat" de la resta d'administracions de fer assumir als ajuntaments més competències sense augmentar el finançament. A més, ha considerat "una irresponsabilitat dels municipis" acceptar-les.

També s'ha posat sobre la taula el tema de si a Catalunya hi ha massa ajuntaments, sense obtenir una resposta unitària. Mentre Soler considera que s'haurien de reduir, ja que més de la meitat dels 946 municipis tenen menys de 1.000 habitants, Esteve considera que això suposaria un increment de despeses. Pel president de l'ACM, "els alcaldes d'aquests petits pobles són màrtirs que fan de tot".
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut