Madrid

El govern espanyol rectifica i permet als ajuntaments endeutar-se fins al 2011

El govern espanyol rectifica i permet als ajuntaments i corporacions locals endeutar-se fins a finals d'any. El Butlletí Oficial de l'Estat publica aquest dimarts unes rectificacions respecte a la mesura que publicava aquest dilluns mateix i que prohibia als ajuntaments contraure crèdits a llarg termini fins al 2012. La mesura va agafar per sorpresa molts consistoris i diputacions, que aquest dilluns van celebrar plens extraordinaris per aprovar amb urgència crèdits. Precisament, la Federació Espanyola de Municipis i Províncies es reuneix aquest dimarts per valorar aquesta mesura.

Actualitzat
Els ajuntaments i corporacions locals podran endeutar-se sense restriccions fins a finals d'any. La mesura s'ha conegut aquest dimarts a primera hora després que dilluns el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) va publicar que els ajuntaments tenien prohibit endeutar-se a llarg termini fins al 2012 i després que alguns ajuntaments i diputacions van aprovar d'urgència dilluns a la tarda operacions creditícies que en alguns casos ja tenien pactades.

Finalment, el BOE ha publicat aquest matí unes rectificacions que donen als ajuntaments i les entitats municipals set mesos de marge per endeutar-se i estableix l'inici de la prohibició de contraure crèdits a llarg termini en l'1 de gener del 2011.

Salgado treu importància a l'error

La vicepresidenta segona del govern i ministra d'Economia, Elena Salgado, ha tret importància a l'error. "Tots els BOE porten sempre correcció d'errors i més quan es tracta d'un decret llei que és tan complicat com aquest en la seva redacció".

El Ministeri d'Economia es va adonar de l'error dilluns, quan van trucar diversos alcaldes preocupats. "Com que era veritat, que hi havia un error, el vam corregir", ha explicat Salgado des de Brussel·les, on participa en unes jornades sobre el futur econòmic de la Unió Europea.

La titular d'Economia ha descartat que l'allargament del termini de set mesos més dispari l'endeutament dels municipis. "Els ajuntaments ja tenen un límit d'endeutament amb relació als ingressos anuals. És un límit que ja està establert a la llei", ha afegit.

Sorpresa i indignació entre els alcaldes

La mesura publicada aquest dilluns al BOE va provocar sorpresa i indignació entre alcaldes i presidents de diputacions. Entre ells el de Lleida, el socialista Àngel Ros, que alertava que perillaven moltes inversions. Entre els consistoris que aquest dilluns van celebrar plens extraordinaris per demanar crèdits bancaris hi ha, per exemple, els de Girona, Platja d'Aro, Lleida, Sant Cugat i Tarragona.

L'Ajuntament de Sant Cugat, per exemple, va organitzar un ple extraordinari per aprovar un préstec de 16 milions d'euros als bancs. Aquests diners serviran per pagar les inversions pressupostades per aquest any i finançar dos projectes urbanístics que hi ha en marxa a la ciutat.

La Diputació de Lleida també aprovava en un ple extraordinari operacions de crèdit per valor de 20 milions d'euros. I la Diputació de Tarragona feia el mateix.

Els números vermells dels ajuntaments i corporacions locals creixen any rere any. A finals de l'any passat, aquestes entitats devien 35.000 milions d'euros als bancs, uns deutes que en els últims 5 anys han crescut un 43%.

Reunió de la FEMP

Aquest dimarts la Federació Espanyola de Municipis i Províncies es reunirà per valorar aquesta mesura. De fet, el president de la FEMP, Pedro Castro, ja es va trobar aquest dilluns amb el vicepresident tercer i ministre de Política Territorial, Manuel Chaves, que li va explicar la mesura.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut