Horta de Sant Joan

Saura promet fer tot el possible per evitar una altra tragèdia com la d'Horta de Sant Joan

Jornada de record als cinc bombers que fa un any van morir a l'incendi d'Horta de Sant Joan, a la Terra Alta. El conseller d'Interior, Joan Saura, ha homenatjat els cinc membres del GRAF amb la lectura d'una breu declaració institucional. A Lleida ciutat, on pertanyien els GRAF, s'ha celebrat, a les instal·lacions de la Regió d'Emergències, una ofrena floral en record de les víctimes. A la tarda les sirenes de tots els parcs de bombers de Catalunya han sonat per recordar els companys absents. Un any després de l'accident, en què també va quedar ferit un sisè bomber, encara hi ha molts interrogants. La jutge de Gandesa que instrueix el cas ha declarat el secret d'una part del sumari a petició dels Mossos d'Esquadra, que continuen investigant.

Actualitzat
El 20 de juliol del 2009 al vespre, dos homes van calar foc a un bloc de llenya apilat al mas de Pixantó. Era el principi de l'incendi d'Horta de Sant Joan, que va cremar prop de 1.200 hectàrees i que ara fa un any va provocar la mort de cinc bombers que pertanyien al Grup d'Actuacions Forestals (GRAF) de Lleida. A més, un sisè bomber va quedar ferit.

Un any més tard, la comissió d'investigació que es va crear al Parlament no va concloure amb cap responsabilitat política, però sí que va impulsar una sèrie de millores en la coordinació i l'equipament dels bombers. D'aquesta manera, els GRAF han d'afrontar l'estiu amb un reforç en la coordinació i la gestió dels focs i un augment de la formació i els recursos econòmics per tal d'evitar que es repeteixin uns fets com aquells. A més, en els incendis de grans dimensions, a banda del dispositiu habitual des d'on es dirigeix l'estratègia, s'hi ha de sumar la Sala Regional de Bombers, que també es desplaçarà al lloc de l'incendi com a suport. D'aquesta manera, es doblaran el nombre de  comandaments, fins i tot, del màxim responsable de l'operatiu, el Delta 0.

Un dia per al record

Els homenatges han començat de bon matí. A Lleida, on pertanyien els GRAF, s'hi ha fet una ofrena floral en memòria de les víctimes. El conseller d'Interior, Joan Saura, ha llegit una breu declaració institucional on s'ha compromès a fer tot el possible per evitar una nova tragèdia com la de fa un any.Saura ha agraït la seva dedicació i ha expressat el suport a les seves famílies. El conseller estava acompanyat dels comandaments dels bombers i dels Mossos d'Esquadra.

A l'acte no hi eren les famílies de les víctimes, ni els sindicats, i hi havia pocs bombers de base, ja que estan descontents amb la gestió que es va fer de l'incendi i de les seves conseqüències.

De fet, a les instal·lacions del parc de bombers de Lleida hi han aparegut algunes pancartes que expressaven el descontentament del cos. Els sindicats creuen que les mesures per millorar la gestió dels incendis que s'han implantat no són les adequades, i demanen que s'assumeixin responsabilitats polítiques.

A les quatre de la tarda les sirenes de tots els parcs de bombers de Catalunya han sonat en record dels cinc membres del cos que van morir a l'incendi d'Horta de Sant Joan. Just a la mateixa hora, les autoritats polítiques, encapçalades pel conseller i el secretari general d'Interior, Joan Saura i Joan Boada, a més dels alcaldes de la zona, han fet un minut de silenci davant del monòlit que recorda els bombers, instal·lat al mirador del Parc Natural dels Ports. Saura i Boada han fet una ofrena floral davant del monument.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut