Port-au-Prince

Milers d'haitians continuen vivint en la indigència 6 mesos després del terratrèmol

Sis mesos després del terratrèmol que va devastar bona part de Port-au-Prince i altres indrets d'Haití, milers d'habitants del país caribeny continuen vivint en la indigència, en camps de refugiats a la capital. Hi ha problemes per menjar, per tenir aigua potable i de seguretat. El moviment sísmic, de 7 graus a l'escala de Richter, va provocar 220.000 morts, 300.000 ferits i 1,6 milions de refugiats, a més de destruir les infraestructures ja precàries d'un dels països més pobres del món. La comunitat internacional es va mobilitzar, però els habitants de l'illa es queixen que continuen estan desemparats.

Actualitzat
El 12 de gener el terratrèmol de 7 graus va sacsejar Haití i va portar devastació a un país on les condicions de vida ja eren dures. Sis mesos després, el testimoni dels haitians i les explicacions de les agències internacionals com l'Unicef mostren que poca cosa ha canviat. Milers de persones s'amunteguen sota les carpes improvisades a Port-au-Prince. "No veig que hi hagi hagut cap canvi a la meva vida. El que anava malament abans, ara va pitjor", afirma un habitant. Un altre desitja que "Haití torni a ser com era, quan podies comprar sense necessitat de tenir molts diners". 

L'ajuda de 4.000 milions d'euros que els governs d'arreu del món van comprometre a la conferència de donants del març a Nova York, si han arribat, no han repercutit en la vida de molts afectats. Segons l'Unicef, com a mínim s'han impedit les epidèmies, els brots de malalties i s'ha aconseguit que no hagi augmentat la desnutrició. 

L'organització calcula que hi ha 1,6 milions de persones que viuen en campaments de refugiats, dels quals la meitat són menors. S'han creat 225 escoles provisionals també en tendes de campanya, s'ha fet arribar aigua potable a 333.000 persones i s'ha vacunat 275.000 nens i nenes. 

Per pal·liar la pobresa i agilitar la reconstrucció del país s'ha creat el programa Diners per treball, en què es poden guanyar 6 dòlars al dia treballant en la retirada de runa. 

Les ONG que treballen en aquest país de les Antilles alerten que la situació és molt precària i que s'acosta la temporada d'huracans i pluges, de manera que el risc d'inundació dels campaments és "evident", com subratlla Oxfam. Save The Children admet que la d'Haití és "l'emergència més complexa de la història de l'organització" i ha elaborat un vídeo en què sis menors  d'un dels municipis més tocats pel sisme expliquen com és el seu dia a dia. També Càritas apunta que el cas d'Haití pot servir per aprendre com actuar en catàstrofes similars en el futur. 
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut