Port-au-Prince

Haití tem milers de morts després que un terratrèmol de grau 7 en l'escala de Richter ha sacsejat l'illa

La comunitat internacional es comença a mobilitzar per enviar ajut a Haití després del fort terratrèmol que ha arrasat el país. Els principals edificis, com el palau presidencial, el parlament o la seu de les Nacions Unides, s'han ensorrat. El president haitià, René Préval, ha xifrat les víctimes en "milers de morts" i qualificat la situació "d'inimaginable". El sisme ha tingut l'epicentre a només una desena de quilòmetres de la capital. El terratrèmol va durar només un minut, però el van succeir desenes de rèpliques molt potents.

Actualitzat
L'epicentre del terratrèmol s'ha situat a només 16 quilòmetres de la capital i és, per això, que molts edificis de Port-au-Prince s'han enfonsat. A més de les humils cases dels habitants d'aquest país, un dels més pobres del món, el sisme de grau 7 i les rèpliques que l'han succeït han tirat a terra diversos edificis oficials. El sisme ha ensorrat el parlament, part del palau presidencial i la seu de les Nacions Unides també ha quedat molt malmesa. Precisament, el ministre francès d'Afers Estrangers, Bernard Kouchner, ha donat per mort el cap de la Missió de les Nacions Unides a Haití, el tunisià Hedi Annabi, i "tothom que era amb ell" per l'esfondrament de la seu.

El president haitià, René Préval, ha dit que s'ha de fer una "avaluació" per poder determinar amb exactitut de la magnitut de la catàstrofe, però en tot cas l'ha xifrat en milers de morts i l'ha qualificat "d'inimaginable". "El Parlament -ha dit-s'ha vingut a baix, l'oficina d'Hisenda s'ha esfondrat, les escoles s'han ensorrat, els hospitals s'han ensorrat". D'entre els atrapats sota el Parlament es troba, encara amb vida, el president del Senat, Kely Bastien.

El terratrèmol, el més fort en més de 200 anys al país, segons el Servei Geològic dels EUA, ha afectat els serveis de salut, d'electricitat, l'abastament d'aigua i de telecomunicacions. Uns danys que dificulten enormement la distribució d'ajuda humanitària. I és que Port-au-Prince ha quedat pràcticament incomunicada.

Després del terratrèmol s'ha activat l'alerta per tsunami, però finalment no s'ha format cap onada gegant. Sí que hi ha hagut fortes rèpliques, que han arribat als 5,9 graus i que podrien haver causat encara més víctimes.

Mentrestant, els equips de rescat treballen contra rellotge per treure de sota la runa els supervivents.

L'ambaixador d'Haití als Estats Units ja parla d'una catàstrofe de grans dimensions i ha demanat ajuda internacional. Els Estats Units, Veneçuela i França han estat els primers països a respondre a la crida i han assegurat que hi enviaran ajuda immediatament. Per la seva part, la Comissió Europea ha anunciat que donarà tres milions d'euros per ajudar el país devastat pel sisme. Unes ajudes que, segons han explicat, es podran anar ampliant.

Moratinos: "No hi ha dades fiables per descartar víctimes espanyoles"

El ministre d'Afers Estrangers, Miguel Ángel Moratinos, ha afirmat que encara no hi ha dades "fiables" per descartar que hi hagi víctimes espanyoles. Una afirmació que arriba poques hores després que l'ambaixada d'Espanya a Haití ha constat que, en principi, no hi ha víctimes entre els membres de la colònia espanyola a Haití. Fonts del Ministeri d'Exteriors indicaven que també "estan bé" els guàrdia civils destinats en una missió de l'ONU en aquest país caribeny.

Exteriors ha contactat amb l'Oficina Tècnica de Cooperació a Port-au-Prince després del sisme i ha confirmat que tant el personal d'aquest departament com el de l'ambaixada espanyola no han resultat ferits.

Tampoc hi hauria hagut víctimes "en principi" entre els 41 agents de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil que participen en la missió d'estabilització de les Nacions Unides en aquest país.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut