Barcelona

El "sí" s'imposa amb un 90% i la participació cau al 14% en la quarta onada de consultes sobiranistes

Nou diumenge amb consultes populars sobre la independència de Catalunya. La particularitat d'aquesta vegada és que el gruix del gairebé mig milió de persones que podien votar es concentrava en poblacions considerades feus socialistes al voltant de Barcelona. Al tancament de la jornada, el "sí" s'ha imposat, com en altres ocasions, per una àmplia majoria, en aquest cas del 90%. La participació, però, ha estat del 14,2%, per sota d'altres onades de consultes i molt desigual entre les diverses poblacions. Així, mentre que a Sant Feliu de Llobregat només ha acudit a les urnes un 8,5% del cens, a Mataró, la localitat més gran on es podia votar, s'ha fregat el 24%.

Actualitzat
Els impulsors de les consultes sobiranistes afrontaven aquest diumenge el repte de celebrar-les en una gran majoria de localitats de l'anomenat "cinturó roig" de Barcelona, on el debat sobre la independència pràcticament no està implantat. Per això esperaven una participació modesta, i les xifres els han donat la raó. Uns 68.600 ciutadans –dels prop de mig milió que tenien dret a vot- han participat en la quarta onada de consultes, que s'ha celebrat en un total de 47 municipis. Això representa un 14,2%, el percentatge més baix de totes les onades. El 13 de desembre del 2009 la participació va ser del 30%; el 28 de febrer es va baixar a un 21,5%, i a l'última, la del 25 d'abril, es va arribar al 20%.

Tot i això, no hi ha canvis pel que fa als resultats. Nou de cada deu persones que han anat a votar ho han fet a favor de la independència, que ha obtingut 54.879 vots, un 89,3% del total. El "no" ha tingut 4.599 vots, un 7,5%; els vots en blanc han estat 1.316 (2,1%), i els nuls, 639 (un 1%). A Cornellà, on per primer cop des que van començar les consultes s'ha fet campanya activa a favor del "no" a la independència, la participació ha estat del 10,61% i, encara que el "sí" guanya amb el 77,5% dels vots, el "no" arriba al 17,28%.

El portaveu de la Coordinadora Nacional per la Consulta sobre la Independència, Uriel Bertran, ha titllat el resultat de "satisfactori" i, irònicament, ha ressaltat que s'ha obtingut una participació més alta que en la consulta sobre la reforma de la Diagonal de Barcelona, on va votar un 12% del cens. Per Bertran, "s'ha dinamitat l'anomenat 'cinturó roig', que semblava impenetrable". Catalunya ha demostrat, a parer seu, que està "madura" per a un referèndum a escala nacional.

Si anem al detall, però, es veu que la participació ha estat molt dispar en funció de les localitats. Als municipis petits i mitjans, on els partits nacionalistes treuen tradicionalment els millors resultats, els índexs són més elevats que a l'àrea metropolitana de Barcelona, on els partits d'esquerra com el PSC gaudeixen de l'hegemonia electoral. Així, mentre que a Sant Feliu de Llobregat la participació ha estat només del 8,5%, altres municipis superaven àmpliament el 30%. És el cas de Vallromanes (34%), Sobremunt (68,8%), Desaigües (44,10%), Masllorenç (40,85%) o Osor (55%), entre d'altres. A Mataró, la ciutat més gran on es feia la consulta, s'ha registrat també una alta participació, del 23,7%.

Els centres de votació han obert a les nou sense problemes i la jornada ha avançat sense incidents fins que s'han retirat les urnes, a les vuit del vespre, tret d'un assalt a un centre de votació a Mataró.



NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut