Caldes de Montbui

Victòria aclaparadora del "sí" a la independència en una segona onada de consultes amb menys participació

El debat sobre la independència de Catalunya ha tornat a ser present aquest diumenge en 80 municipis catalans en una nova onada, la segona, de consultes sobiranistes. La jornada de votacions s'ha tancat a les vuit del vespre sense incidents i el resultat obtingut no ha portat sorpreses: el "sí" a la separació de Catalunya d'Espanya ha estat del 92,33%. En total, han anat als centres de votació més de 62.000 persones, xifra que significa una participació del 21% de mitjana. Són 6 punts per sota de la participació registrada el 13 de desembre, però, malgrat tot, els promotors es mostren satisfets i destaquen que cap partit dels que es presenta a les eleccions assoleix aquest nivell de suport.

Actualitzat
La cita sobiranista s'ha convertit una vegada més en una festa en bona part de les ciutats i pobles que aquest diumenge han acollit consultes. A la Bisbal d'Empordà, per exemple, la música, la màgia, una bona xocolata desfeta, els gegants i els bastoners han animat durant tot el diumenge la jornada.

Pel què fa al resultat, nou de cada deu de les persones que han anat a votar ho han fet a favor de la indepèndència. El 92,33% ha optat per la papereta del "sí". Hi ha hagut 3.088 vots en contra (4,88%), 2,78% vots en blanc i el 0,3% de nuls.

Pel que fa a la participació, la segona onada de consultes ha tancat amb una davallada del 6% respecte al 13 de desembre. Aquest diumenge han anat a les urnes un 21% de les gairebé 300.000 persones amb dret a vot, més de 60.000. En canvi, a finals de l'any passat, quan 700.000 catalans de 166 municipis van ser cridats a expressar la seva opinió, van fer-ho el 27%.

Els impulsors de la consulta alerten que no s'han de fer comparacions, ni pel que fa a la participació ni en els resultats, perquè la realitat social dels municipis que acullen les consultes és molt diferent. Això explica, per exemple, que en alguns llocs s'hagi registrat una participació de fins al 56% o per sobre del 40%, mentre que en d'altres s'ha quedat en un discret 8 o 11%. Per comarques, la Garrotxa ha estat on s'han comptabilitzat més vots (33,78%), seguida del Solsonès (30,54%) i del Bages (21,38%)

Vot electrònic, immigrants i futur

El vot electrònic és una de les novetats d'aquesta segona onada de consultes per la independència. S'ha posat en pràctica, a tall de prova, en tres municipis de la vuitantena on avui s'ha votat. Un d'aquests és Vilassar de Mar, al Maresme. Es tractava de veure si aquest vot es pot generalitzar de cara a la pròxima onada de consultes i augmenta així la participació. Però fins a les sis de la tarda només una desena de persones l'havien utilitzat, a Vilassar. El problema? Poca gent sap el PIN del seu carnet d'identitat.

Molins de Rei tenia el repte de ser el termòmetre per a les consultes que s'han de fer properament al Baix Llobregat. També copsar si els immigrants, que com els joves de més de 16 anys tenen dret a expressar el seu vot quan en les eleccions o referèndums oficials no poden, responien a la convocatòria. Sembla, però, que la participació d'estrangers ha estat més aviat escassa.

La convocatòria següent de consultes independentistes serà el 25 d'abril en més de 200 municipis, entre els quals hi ha Barcelona, Girona, Lleida i Manresa, amb la qual cosa s'haurà arribat ja a la meitat de poblacions catalanes.
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut