Ginebra

El Consell de Drets Humans de l'ONU condemna Israel i obre una investigació internacional

El Consell de Drets Humans de l'ONU ha aprovat una resolució que condemna a Israel per l'atac contra una flota humanitària que es dirigia a Gaza i demana l'enviament d'una missió internacional per investigar les violacions dels drets humans comeses durant l'agressió, que va causar nou morts. El Consell ha aprovat la resolució titulada "Greus atacs per part de les forces israelianes contra la Flotilla humanitària" per 32 vots a favor, 3 en contra (els Estats Units, Holanda i Itàlia) i 9 abstencions (Bèlgica, Burkina Faso, Corea del Sud, Eslovàquia, França, Gran Bretanya, Hongria, el Japó, i Ucraïna).

Actualitzat
La resolució "condemna en els termes més contundents l'escandalós atac per part de les forces israelianes contra la flota humanitària que va tenir com a resultat l'assassinat i les ferides de civils innocents de diferents països". Per tal de saber de manera imparcial els fets, la resolució "decideix enviar una missió internacional que investigui les violacions de la llei internacional, inclosa la llei humanitària internacional, durant l'atac israelià a la flota que transportava assistència humanitària".

La declaració "autoritza el president del Consell de Drets Humans a elegir els membres de la missió internacional "que hauran d'exposar els seus resultats al Consell durant la seva quinzena reunió". Així mateix, el text inclou la petició "al poder ocupant d'Israel perquè aixequi immediatament el bloqueig a Gaza i altres territoris ocupats", alhora que lamenta "l'aprofundiment de la crisi humanitària" que pateixen els palestins.

En relació amb els membres de la tripulació de la "Flotilla de la Llibertat", la declaració demana a Israel que cooperi amb el Comitè Internacional de la Creu Roja i li proporcioni informació sobre on són i com es troben els detinguts i els ferits. A més, la declaració demana la repatriació immediata de tota la tripulació.

Minuts abans de la votació, Israel es va defensar de les acusacions argumentant que els 750 activistes humanitaris no eren tals, sinó que el "missió era de naturalesa política". Un argument que ha estat rebutjat per l'ambaixador palestí, que ha recordat que "els activistes humanitaris es trobaven en aigües internacionals".

Per la seva banda, els Estats Units, que hi ha votat en contra, ha lamentat que el Consell hagi hagut de votar per no haver arribat a un acord, encara que ha destacat la "inacceptable i insostenible" situació a la Franja de Gaza.
Anar al contingut