Ankara

S'agreuja la crisi entre Israel i Turquia després de l'atac israelià a la "Flotilla de la Llibertat"

L'atac israelià a la "Flotilla de la Llibertat" ha deteriorat les relacions entre Turquia i Israel. Després de dos dies de protestes d'activistes turcs a l'ambaixada d'Israel, el govern hebreu ha ordenat als familiars dels seus diplomàtics que tornin. Tot plegat, hores després que el primer ministre turc Recep Tayyip Erdogan ha condemnat amb duresa l'atac israelià a activistes propalestins que va provocar almenys 9 morts, 4 dels quals podrien ser de nacionalitat turca.

Actualitzat
"Israel està a punt de perdre el seu únic amic a la regió". D'aquesta manera descrivia el primer ministre turc, Recep Tayyip Erdogan, a Barack Obama la situació entre Jerusalem i Ankara. Les relacions entre els dos països s'han deteriorat molt des de l'atac israelià a la "Flotilla de la Llibertat", que va acabar amb almenys nou morts, quatre dels quals podrien ser de nacionalitat turca.

Aquest migdia, el ministre d'Afers Estrangers turc ha advertit a Israel que les relacions dels dos països en un futur dependran de l'actitud que adopti el govern hebreu, i ha afegit que el seu país està preparat per refer llaços si Israel aixeca el bloqueig a Gaza.

Protestes a l'ambaixada israeliana

Des de l'atac, a l'exterior de l'ambaixada israeliana a Ankara, s'hi apleguen manifestants, i alguns han decidit acampar-hi. L'ambaixador d'Israel a Turquia, Gabi Levi, no ha abandonat la seva residència oficial, que es troba envoltada d'activistes.

Segons han informat fonts policials, dos grups de centenars de persones fan guàrdia tant a l'ambaixada com a la residència de l'ambaixador tot i que no hi ha hagut incidents destacables. A Istanbul hi ha convocada una manifestació per avui. La convocatòria la fa una ONG que dóna per desaparegut un dels seus directius i que vol que Israel sigui jutjat per crims contra la humanitat.

Israel repatria familiars de diplomàtics

Davant d'això, el govern hebreu ha ordenat als familiars del seu personal diplomàtic a la capital turca i a Istanbul que tornin a Israel. Alguns ja han començat a arribar i altres ho podrien fer en les pròximes hores.

Només unes hores abans, el primer ministre turc, Recep Tayyip Erdogan, ha qualificat de massacre l'atac israelià i va demanar una condemna clara dels Estats Units. Però Washington s'ha limitat a lamentar la pèrdua de vides humanes, sense criticar obertament Israel, i a donar suport a la resolució de l'ONU que demana una investigació.

Primeres crítiques dins d'Israel

A Israel es comencen a aixecar les primeres veus crítiques. L'exprimer ministre Ehud Olmert, que no ha volgut valorar l'atac, ha demanat al govern hebreu que faci un esforç per rehabilitar les relacions amb el món. En unes declaracions a la ràdio militar que recull el diari "Haaretz", Olmert qualifica de preocupant la situació política que viu el país i fa una crida a refer les relacions amb Turquia, un aliat estratègicament important per al govern hebreu.
Anar al contingut