Barcelona

El núvol de cendra s'allunya de Catalunya després de suspendre més de 60 vols

El núvol de cendra del volcà islandès Eyjafjalla s'allunya de Catalunya després d'haver tingut una incidència moderada als aeroports catalans, on s'han suspès més de 60 vols. Segons ha informat AENA, a les 8 del vespre s'han aixecat les restriccions al trànsit aeri que havien reduït les operacions a Barcelona, Madrid i Sevilla. Precisament, l'aeroport sevillà ha reobert, però han tancat el de Fuerteventura i continuen sense operar els de La Palma, Jerez, Granada i Màlaga. El núvol continuarà avançant cap a França i per això a Catalunya s'ha desactivat la fase de prealerta del Pla Procicat.

Actualitzat
Tal com havia anunciat AENA, a les 8 de la tarda d'aquest dimarts s'han aixecat les restriccions al trànsit aeri, vigents des de dilluns, entre els 20.000 i els 35.000 peus d'altitud (entre els 6.000 i 10.000 metres), que han suposat una reducció del 25% de l'activitat dels centres de control de Barcelona, Madrid i Sevilla. Aquest últim aeroport, tancat des del matí, ha quedat novament operatiu.

En canvi, la concentració de centres a menys altitud (per sota dels 6.000 metres) ha obligat a tancar l'aeroport de Fuerteventura. I continuen tancats els de Jerez i La Palma, que ho estan des d'aquest dimarts al matí, i els de Granada i Màlaga, que se'ls han afegit a dos quarts de 6 de la tarda.  

Abans, passades les 11 del matí, ja han reobert els de Tenerife Nord, Tenerife Sud, Badajoz i La Gomera. Finalment, tampoc no ha calgut tancar l'aeroport de Lanzarote, com s'havia anunciat.

De moment no es preveuen noves afectacions en el cas de Catalunya ja que el núvol de cendra està situat a molta latitud i avança cap al sud de França. L'evolució de la capa de cendra es pot seguir a través del satèl·lit d'Eumeusat.

Cancel·lats més de 60 vols als aeroports catalans

La incidència de la llengua de cendra a Catalunya ha estat moderada i ha afectat el 6,5% del total d'operacions, 962, previstes per aquest dimarts. S'han suspès 60 vols al Prat, 31 d'arribada i 29 de sortida. La majoria, amb destinació a Andalusia i les Illes Canàries, a banda d'enllaços amb Itàlia, Colòmbia i els Estats Units.

Pel que fa a l'aeroport de Girona, s'han anul·lat tres vols amb destinació a Sevilla, les Canàries i Madrid. En canvi, el de Reus ha funcionat amb normalitat.

Entre els passatgers afectats per les cancel·lacions i alguns retards ha predominat la resignació. S'han vist cues a les oficines d'atenció al client per canviar els bitllets i reclamar que els paguin les despeses d'allotjament pels dies que no puguin volar.

AENA recomana informar-se'n

El gestor d'aeroports espanyol recomana sempre informar-se de l'estat dels vols abans de desplaçar-se a l'aeroport, ja sigui trucant a les aerolínies o als telèfons d'informació 902 404 704 o 91 321 10 00.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut