Hvolsvöllur

Islàndia tanca part del seu espai aeri per primer cop des de l'aparició del núvol de cendra

El caos aeri provocat pel núvol volcànic comença a quedar enrere. Els principals aeroports europeus ja operen pràcticament al 100% i només es mantenen algunes limitacions a la Gran Bretanya, Suècia, Noruega i Islàndia. L'illa, que no havia hagut de tancar el seu espai aeri, ho va fer aquest dijous per un canvi de direcció de la cendra. Un cop els cels europeus han tornat a la normalitat, la mirada dels meteoròlegs i vulcanòlegs està posada en la futura evolució de les cendres del volcà Eyjafjallajökull, i en noves possibles conseqüències de l'erupció.

Actualitzat
Islàndia manté tancats els seus dos principals aeroports, el de Reykjavík i el de Keflavík, per primera vegada des que fa aproximadament una setmana l'erupció del volcà Eyjafjallajökull va provocar un espectacular núvol de cendres que es va estendre cap al sud i fins fa dos dies va impedir la circulació de desenes de milers de vols en tot Europa.

El volcà islandès continua actiu tot i que la columna de cendra i gasos que emet ha perdut intensitat. L'absència de vent, però, ha fet que el fenomen s'assentés sobre Islàndia. La cendra que emet el volcà és ara diferent perquè el magma ja està en contacte amb l'aigua i la composició de fluors és superior. Això, segons els experts, fa que el núvol sigui més nociu i recomanen l'ús de mascareta per protegir ulls, nas i gola a les persones que viuen en les zones més pròximes al volcà, especialment a aquelles que ja tenen problemes respiratoris.

La crisi encara cueja

El trànsit aeri endarrerit pel bloqueig encara va fer que aquest dijous els aeroports del Prat de Llobregat o Girona rebessin alguns vols que, en principi, tenien altres destinacions. Això demostra, segons el president de Spanair, Ferran Soriano, que l'aeroport del Prat està preparat per ser un nus d'enllaç de vols internacionals.

L'aeroport del Prat només va haver de cancel·lar sis vols, dels prop de 300 previstos. Al conjunt de l'Estat les cancel·lacions no van arribar a l'1% d'operacions.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut