Barcelona

El 2009 es tancarà amb cinc vegades més expedients de regulació d'ocupació que l'any anterior

Quan encara falta fer recompte dels mesos de novembre i desembre, la consellera de Treball, Mar Serna, ha avançat les dades sobre els expedients de regulació d'ocupació del 2009. En total, les previsions apunten que l'any es tancarà amb més de 3.500 ERO, xifra que multiplica per cinc els 700 expedients que es van registrar durant el 2008. De cara al 2010, però, la consellera espera que el diàleg social es tradueixi en mesures consensuades que donin més flexibilitat a les empreses i s'eviti així el creixement del nombre d'expedients de regulació.

Actualitzat
Aquestes dades fan referència a la totalitat dels expedients presentats, és a dir, tant als d'extensió de contractes com als de suspensió d'ocupació i els de reducció de jornada.

Davant d'aquestes xifres, Serna ha expressat la seva voluntat perquè els mecanismes d'ajuda previstos pel govern s'apliquin al més aviat possible per aconseguir que les empreses que ja han esgotat les mesures de flexibilitat temporal puguin aguantar el temps de crisi sense haver de recórrer a l'acomiadament de personal.

En aquest sentit, Serna ha declarat: "Si en aquests dos primers mesos de l'any s'avança en el diàleg social, crec que podrem aguantar aquest període", i s'ha mostrat optimista davant la possibilitat que es freni l'augment de conversió d'expedients temporals en ERO d'extensió, tal com alguns experts havien anunciat que passaria durant la primera part del 2010 si l'economia no remuntava.

A més, la consellera espera que hi hagi un "repunt" en el nombre d'expedients de regulació d'ocupació durant el primer trimestre de l'any, gràcies a les modificacions fiscals, que igualaran aquest tipus d'expedients als dels acomiadaments individuals, i dotarà els afectats d'un pla social. Abans d'aquesta reforma, un acomiadament individual suposava una exempció fiscal de fins a 45 dies, mentre que en el cas dels ERO només n'hi havia 20 dies.

Pel que fa als expedients de reducció de jornada i de suspensió temporal, Serna s'ha mostrat favorable a la seva aplicació perquè considera que és una bona mesura per salvar algunes empreses de la crisi. La consellera també ha reiterat la importància de poder ampliar el període actual de suspensió temporal establert en 120 dies com a mínim fins als 180, i evitar, d'aquesta manera, que moltes empreses hagin de tancar. 

D'altra banda, la titular de Treball ha insistit en la necessitat d'assolir acords per incentivar la formació dels afectats per expedients temporals i ha apuntat que "el complement salarial que reben aquests treballadors hauria de ser condicionat a l'obligació de formar-se". Segons la consellera, encara "queda un llarg camí per recórrer" perquè durant el 2008 només un 5% de les empreses va formar els seus treballadors, xifra que en el cas de les pimes es redueix fins a l'1,5%.
Anar al contingut