Washington

Els EUA suspenen l'enviament de presoners de Guantánamo al Iemen

El president dels Estats Units, Barack Obama, ha tornat a manifestar la seva consternació davant l'intent d'atemptat d'un jove nigerià que va pujar a un avió que cobria el trajecte entre Amsterdam i Detroit amb explosius amagats. Obama ha assegurat que els serveis d'intel·ligència tenien informació suficient per evitar l'atemptat i ha reconegut, per enèsima vegada, que els sistemes de seguretat van fallar i ho van fer d'una forma "potencialment desastrosa". El president ha assegurat que, de moment, se suspenen els enviaments de presos iemenites des de Guantánamo al seu país d'origen, tot i que manté la seva promesa de tancar la presó.

Actualitzat
Després d'una reunió amb 20 alts responsables del seu equip, entre els quals la secretària d'Estat, Hillary Clinton, i el de Defensa, Robert Gates, Barack Obama ha sortit a parlar davant dels mitjans de comunicació. El president dels Estats Units ha tornat a reconèixer que els sistemes i els equips de seguretat van fallar a l'hora de "relacionar totes les informacions que tenien". Aquests errors "no són acceptables" i el govern no els tolerarà, ha dit.

Per això, ha ordenat la revisió dels sistemes de detecció dels aeroports així com les llistes de vigilància de terroristes. Això haurà d'estar enllestit en una setmana. Després, s'introduiran els canvis necessaris. "Hem de millorar i ho hem de fer de manera immediata", ha afegit.

Barack Obama atribueix l'intent d'atemptat del dia de Nadal contra un avió de la companyia nord-americana Delta que cobria el trajecte entre Amsterdam i Detroit a la filial d'Al-Qaeda al Iemen. En aquest sentit, una de les primeres mesures de la Casa Blanca ha estat la suspensió de l'enviament de detinguts iemenites des de la presó de Guantánamo al seu país d'origen.

Al camp de personers hi ha actualment gairebé un centenar de presos del Iemen. Washington preveia alliberar-ne la meitat com a un primer pas en els plans d'Obama de tancar-lo. El govern, però, s'ha fet enrere després de comprovar que el nigerià que volia fer esclatar l'avió el dia de Nadal s'havia entrenat al Iemen, on les bases d'Al-Qaeda són molt actives. Tot i que aquests plans han quedat paralitzats, Obama s'ha refermat en la seva intenció de tancar Guantánamo.
Anar al contingut