L'Antàrtida

Un grup d'exploradors descobreix a l'Antàrtida les restes del primer avió que va arribar al continent fa un segle

Un grup d'exploradors descobreix a l'Antàrtida les restes del primer avió que va arribar al continent. El descobriment l'ha fet un grup d'exploradors australians que esperen poder recuperar-ne totes les peces abans de finals de mes i traslladar-les a Austràlia. L'avió, atrapat al gel des de fa un segle, va ser el primer que va arribar al continent, i un dels pioners a enlairar-se de tot el món.

Actualitzat
Des de feia uns quants anys, un grup d'exploradors australians buscava les restes d'un avió que es va estavellar fa un segle a cap Denison, en terres de l'Antàrtida. L'aeroplà, d'un sol motor, va ser el primer que va arribar al continent gelat, i un dels pioners a enlairar-se de tot el món.

Pilotat pel primer explorador polar australià, Douglas Mawson, l'avió va tenir un problema mecànic durant una expedició que es va fer del 1911 al 1914, i Mawson va haver d'abandonar-lo al mig del gel. Ara, un grup d'exploradors australians han trobat una carcassa que conté peces de metall oxidat iguals al fuselatge d'aquell avió monomotor, el primer que va fabricar la societat britànica Vickers.

Vuit anys després que els pioners en el món de l'aviació, els germans Wright, van fer el primer vol amb motor, Douglas Mawson va voler fer el primer vol humà sobre la capa de gel de l'Antàrtida. L'expedició, però, no va sortir com s'esperava. Abans d'enlairar-se cap a l'Antàrtida, l'avió es va estavellar en un vol d'exhibició. Sense temps per reparar-lo, Mawson li va treure les ales, les va reemplaçar per rodes i se'l va endur per fer-lo servir com un tractor d'aire per arrossegar equipaments pel gel. Malgrat això, el motor va fallar i Mawson va abandonar l'aparell.

Amb el pas dels anys, les marees baixes han fet que l'avió s'anés acostant a la costa i han ajudat a afavorir-ne el descobriment. 

Abans de finals de mes, els exploradors esperen recuperar-ne totes les peces i portar-les a Austràlia.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut