janquim / Barcelona

Un grup català llança una llibreria digital i un lector d'e-llibres

El mercat del llibre digital podria fer un tomb si l'operació que s'ha presentat té l'èxit que persegueix. Una empresa catalana obre una llibreria digital amb mig miler de títols i al mateix temps posa al mercat un aparell per llegir els e-llibres. Des de dijous el Leqtor intenta fer-se un lloc en un espai on encara no se sap quin volum de negoci hi haurà.

Actualitzat
L'accés es fa a través del web www.leqtor.com i a diferència d'altres sistemes en què l'aparell lector només es pot fer servir en un web determinat, la proposta del grup català consisteix en un sistema obert. Això significa que amb el seu lector es podran adquirir llibres digitals a qualsevol llibreria digital (sempre que aquest centre de venda tingui un acord amb Leqtor) i que a la seva llibreria digital s'hi podrà accedir amb qualsevol altre aparell lector. Si més no, aquesta és la promesa que Ernest Folch, conseller delegat de l'empresa, ha fet en la seva presentació als mitjans.

Com ell mateix ha admès, el seu model de negoci no es basa en la venda d'aparells electrònics, sinó en la distribució de continguts digitals. Per tant, el llançament del Leqtor respon a un intent de promoure la lectura digital i té una funció estimuladora.

Folch ha explicat que més endavant s'haurà d'arribar a la sincronització, de manera que els e-llibres es puguin comprar al mateix moment en què en surti l'edició impresa i no ha descartat que hi hagi alguns títols que només apareguin en versió digital, encara que aquest és un escenari que ha situat en un futur inconcret. Sí que semblen disposats a llançar primícies digitals, de manera que uns quants títols escollits es puguin trobar en aquest format uns mesos abans que s'imprimeixi.

Entre un 35% i 50% més barat

L'efecte més important per al consumidor és la rebaixa dels preus, que en alguns casos pot arribar a la meitat però que de mitjana se situa al voltant del 35%. Com ha explicat un dels inversors, Ferran Soriano, "l'usuari ja no està disposat a pagar per uns costos de distribució i producció que no poden ser els mateixos".

Un aspecte cabdal de l'operació és, en paraules de Folch, la lluita contra la "pirateria de continguts". Amb un sistema de seguretat que no ha dubtat a qualificar de "robust", el gestor permetrà descarregar cada llibre fins a sis vegades i aquesta serà l'única manera de "deixar un llibre a un amic".

L'empresa que hi ha al darrere d'aquesta operació és 36L, que té inversionistes però que es fonamenta en l'acord entre dos grups editorials (Vicens Vives i el grup Cultura 03) i un detallista (Abacus), que hi ha fet una inversió inicial de 2,7 milions d'euros.

Cap al milió de llibres digitals

Els responsables d'aquesta iniciativa empresarial s'han mostrat confiats que obtindran prop del 50% de la quota de mercat ja que preveuen dirigir-se al públic d'Espanya i l'Amèrica Llatina amb un web exclusiu en castellà, mentre que en mantindran un altre en castellà i català, "tal com són les llibreries del país", en paraules de Folch.

La seva previsió és que vendran prop de 100.000 llibres digitals el primer any i que després multiplicaran aquesta xifra per tres durant els tres anys vinents, fins arribar gairebé al milió de títols venuts.

Però com ells mateixos han reconegut, el paisatge pot canviar de pressa, o bé perquè la tecnologia permeti desenvolupar aparells lectors amb més possibilitats o bé perquè els acords quedin afectats per accions de la competència.

De fet, hi ha anunciada una acció similar per part d'un grup que sostindrien editorials molt potents, però el conseller delegat del nou grup ha respost amb contundència aquesta qüestió: "Com que no s'ha constituït formalment cap societat nosaltres no podem jutjar aquesta competència, de moment no la veiem".

Sí que ha tingut paraules d'elogi, en canvi, per l'experiència prèvia d'Edicat, una empresa constituïda ja fa un temps, per part de tres editors de dimensió més modesta, i que també posa en circulació llibres digitals.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut