Illa de La Palma

Inaugurat a les Canàries el telescopi més gran i modern del món

S'ha inaugurat a l'illa de La Palma el gran telescopi de les Canàries, considerat el més gran del món del seu tipus. Ha suposat 15 anys de feina i 104 milions d'euros d'inversió, i permetrà investigar a distàncies mai vistes, amb l'esperança de descobrir, entre altres objectius, planetes similars al nostre.

Actualitzat
Les Canàries tenen des d'avui el telescopi òptic d'infrarojos més gran i més modern del món. La seva capacitat equival a quatre milions de pupil·les humanes i podria distingir els dos llums encesos d'un cotxe a 20.000 quilòmetres de distància, la mateixa que hi ha, per exemple, entre Espanya i Austràlia.

L'objectiu és descobrir elements nous, com planetes de fora del sistema solar o el naixement d'estrelles, amb una qualitat mai vista. Per aconseguir-ho, un dels secrets és el sistema de miralls, polits d'una manera sense precedents perquè tenen una irregularitat màxima de 15 nanòmetres. Això representa que si hi hagués un mirall gegant de la mida de la península Ibèrica, el marge d'error seria el d'una minúscula "muntanya" d'un mil·límetre d'alçada.

Durant la inauguració, presidida pels reis d'Espanya, el director del complex ha destacat que els científics espanyols ja disposen d'una eina per treballar i competir amb els millors del món.

Aquest nou telescopi destrona el cèlebre telescopi nortamericà Keck, situat a les illes Hawaii, o els telescopis europeus d'última generació situats a Xile. La construcció ha costat 104 milions d'euros, finançats en un 90% pel govern espanyol amb fons europeus FEDER. La resta de diners provenen de Mèxic i de la Universitat de Florida, als Estats Units.
Anar al contingut