Burgos

Troben a Atapuerca les restes de canibalisme més antigues del món

Els equips que treballen als jaciments d'Atapuerca han localitzat a la cova de la Sima de l'Elefant un petit fragment d'húmer d'un adult que podria pertànyer al mateix individu del qual se'n va trobar la mandíbula l'any passat -l'europeu més vell mai trobat- i que podria constituir el cas de canibalisme més antic del món. Segons han informat fonts del jaciment, el fragment, que presenta marques de descarnament així com una marca de percussió similars a les observades en les restes de mamífers del mateix nivell, podria sustentar la tesi de la pràctica de canibalisme fa més d'un milió d'anys a la serra d'Atapuerca.

Actualitzat
Els investigadors, que encara esperen trobar noves restes humanes que confirmin aquest extrem, consideren que seria, si es confirmés, el cas de canibalisme més antic de la història de l'evolució humana i retardaria en prop de mig milió d'anys aquesta pràctica antropofàgica.

El canibalisme està "molt ben contrastat" en les restes d'Homo Antecessor al jaciment de la cova de la Gran Dolina. Cal recordar que el 2007 i el 2008 es van localitzar al nivell ET9 d'aquest mateix jaciment les restes fòssils humans més antigues d'Europa occidental: una mandíbula que va ser portada de la revista "Nature" a l'abril del 2009 i una falange de mà que de moment roman inèdita.

La datació d'aquests fòssils humans i de la indústria lítica associada té 1,3 milions d'anys, d'acord amb les datacions realitzades pel mètode de núclids cosmogènics.
Anar al contingut