Xinjiang

Almenys 156 morts i més de 800 ferits en les protestes de l'ètnia uigur a la Xina

Almenys 156 persones han mort i més de 800 han resultat ferides en les darreres hores a Urumchi, la capital de la regió de Xinjiang, durant els enfrontaments entre la comunitat musulmana uigur i les forces de seguretat xineses. També hi hauria centenars de detinguts, segons apunten algunes agències de notícies xineses. Pequín acusa els representants de l'ètnia uigur a l'exili de provocar la violència. Aquest és l'episodi de repressió més violent a la Xina des de la massacre de Tiananmen.

Actualitzat
Les protestes a Urumchi, la capital de la regió autònoma de Xinjiang, han reunit entre 1.000 i 3.000 persones, segons les fonts, i han acabat amb aldarulls amb desenes de morts, ferits i detinguts.

Fonts hospitalàries han explicat que la xifra de morts podria augmentar en les pròximes hores perquè hi ha moltes persones ferides de gravetat. També han concretat que hi ha tants membres de l'ètnia uigur ingressats com de l'ètnia han.

Segons ha explicat la policia, "els esvalotadors han cremat 261 vehicles, entre els quals hi ha 190 autobusos, 10 taxis i 2 vehicles policials". També haurien cremat 203 botigues i hi ha una quinzena de cases destruïdes. Segons les mateixes fonts, la policia encara busca 90 persones acusades de començar la revolta. De tota manera, el govern de Xinjiang assenyala directament cap a una persona. Acusa la líder uigur a l'exili i candidata a Premi Nobel de la Pau, Rebiya Kadeer, de ser la veritable instigadora dels aldarulls a través de missatges a internet.

Els fets van començar diumenge, quan unes 300 persones de l'ètnia uigur van organitzar una seguda pacífica per la mort de dos companys en una fàbrica de joguines, just després d'haver denunciat una violació. La policia els va intentar dispersar i van començar els enfrontaments.

Aquesta minoria turcòfona i musulmana està cada vegada més descontenta. Se sent marginada pel govern de Pequín, que els impedeix accedir al funcionariat públic i dirigir grans negocis.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut